Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Sindikat zatražio povećanje plaća u sustavu za 20 posto

Zahtjev je konzekvenca politike Vlade RH koja je urušila sustav zajedničkog pregovaranja o plaćama i realan odgovor na rast drugih plaća i troškova života

Čelni ljudi Sindikata znanosti, predsjednik Velikog vijeća Predrag Marković i glavni tajnik Matija Kroflin, na konferenciji za medije održanoj u petak su objavili kako su zatražili povećanje plaća u sustavu visokog obrazovanja i znanosti za 20 posto.

Zahtjev je posljedica činjenice da je Vlada kao poslodavac zakazala. Osim snažnog pada kupovne moći koji je najviše pogodio one s najnižim plaćama u sustavu te zaostajanja za kretanjem drugih plaća u zemlji, pozicija našeg sustava dovedena je u loš položaj i djelovanjem Vlade RH koja je stvorila neodržive nejednakosti u položaju zaposlenika unutar javnih službi. Zakonom o radno-pravnom položaju liječnika otvorila je Pandorinu kutiju, a povećanjem koeficijenta liječnicima napravila velik raskorak između plaća za usporediva radna mjesta u našem sustavu i sustavu zdravstva. Za Sindikat, te stvorene nejednakosti su neprihvatljive!

Brojni su ekonomski razlozi koji upućuju na to da je ozbiljniji rast plaća moguć (ekonomija nije ušla u recesiju, proračun se odlično puni, očekuje se rekordna turistička sezona), kao i da je nužan (plaće su prošle godine realno snažno pale, inflacija je u prva četiri mjeseca ove godine i dalje visoka i iznosi 11 posto, a rast plaća u privredi je eksplodirao na 14,2 posto). Bruto plaće u privredi, prema zadnjim dostupnim podacima, veće su za 30,9 posto u odnosu na plaće u siječnju 2021., cijene su veće za 21,4 posto, a osnovica za plaće u javnim službama svega 12,4 posto.

S obzirom na to da Vlada očito ne planira povećati osnovicu, Sindikat će očuvanje kupovne moći zaposlenih u sustavu te očuvanje pozicije plaća u odnosu na druge zaposlene u zemlji i u javnim službama tražiti kroz pregovore za Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje. To je u ovom trenutku neizbježna konzekvenca politike Vlade RH koja je urušila sustav zajedničkog pregovaranja o plaćama, ali i realan odgovor na rast drugih plaća u zemlji i rast troškova života.


Ključne riječi:

inflacija, javne službe, pregovori o plaćama, rast plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva