Zakon o fiskalnoj odgovornosti na ocjenu ustavnosti?

Pred okupljenim novinarima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na nedavno objavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade RH, preciznije na činjenicu da se o jednom tako važnom dokumentu uopće nije raspravljalo sa socijalnim partnerima na Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Pred okupljenim novinarima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na nedavno objavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade RH, preciznije na činjenicu da se o jednom tako važnom dokumentu uopće nije raspravljalo sa socijalnim partnerima na Gospodarsko-socijalnom vijeću, posebno zato što je u Smjernicama predviđeno daljnje smanjenje rashoda za zaposlene u javnom sektoru u sljedećoj godini. Izdvajanja za znanost i visoko obrazovanje tim su Smjernicama umanjena za oko 600 milijuna kuna.

Ribić je kritizirao i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim se kroz kontinuirano smanjenje javne potrošnje u zdravstvu, znanosti i obrazovanju umanjuju prava građana ove zemlje. Stoga Matica hrvatskih sindikata ispituje mogućnosti pokretanja postupka ocjene ustavnosti navedenog Zakona pred Ustavnim sudom. Istaknuto je kako Vlada provodi potpuno pogrešnu ekonomsku politiku stezanja remena, istu onakvu kakva je katastrofalne rezultate već pokazala u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji i drugim europskim zemljama, umjesto da se povede za primjerom Francuske (gdje je u Hollandeovim potezima visokog oprezivanja bogatih i ulaganja u znanost i obrazovanje moguće vidjeti pravu socijaldemokratsku politiku na djelu) ili Islanda (koji je odbijanjem vraćanja dugova, ukidanjem valutne klauzule i devalvacijom pronašao vlastiti put u gospodarski rast).

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije:

Video isječci s konferencije:


ZAGREB – Konferencija Matice OVA VLADA NEMA HRABROSTI 1


ZAGREB – Konferencija Matice OVAKVA POLITIKA PRODUBLJUJE RECESIJU 2


ZAGREB – Konferencija Matice ZAKON O FISKALNOJ ODGOVORNOSTI UPITNE JE USTAVNOSTI 3


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, smjernice ekonomske politike, Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva