Analiza predloženih izmjena KU za znanost

Pravna služba Sindikata znanosti dovršila je detaljnu analizu predloženih izmjena granskog kolektivnog ugovora za znanost, čije Vam rezultate ovdje prezentiramo.

Pravna služba Sindikata znanosti dovršila je detaljnu analizu predloženih izmjena granskog kolektivnog ugovora za znanost, čije Vam rezultate ovdje prezentiramo.

U nastavku možete pročitati politički osvrt na ponuđene izmjene, a za detaljniji uvid preuzmite analitički pregled svih izmjena, kao i tekst aktualnog granskog kolektivnog ugovora s unešenim izmjenama.

Smanjivanje prava zaposlenih nije prestalo Uredbom Vlade o linearnom smanjenju koeficijenata. Naime, u Sindikatu znanosti zaprimili smo dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji sadrži skandalozan Prijedlog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje koji proizlazi iz proračunskih planova za 2013. godinu iz kojih je vidljiva upravo namjera Vlade za provođenjem ušteda u iznosu od 2,3 milijardi kuna.

Predložene izmjene predviđaju dosada neviđena zadiranja u zajamčena prava pa se, kao najteže, ističu one koje izravno zadiru u materijalna prava zaposlenih. Ukidaju se dodaci od 4%, 8% i 10% za godine radnog staža, ukidaju se troškovi za izradu i opremu doktorata i magisterija od 6 i 4 tisuće kuna, te se umanjuju dodaci od 7% – 15% za poslove sa posebnim uvjetima rada na 4% – 10%. Ukidaju se prava na dvostruku otpremninu i dvostruki otkazni rok u slučaju neskrivljenog otkaza. Ta prava važna su u situaciji kada primjerice, nastavnik ne bude izabran na provedenom javnom natječaju nego bude izabran drugi kandidat zbog čega nastavnik ostaje bez posla.

Ukida se i naknada u visini prosječne plaće u slučaju prekida rada zbog opasnosti na radnom mjestu. Također, predviđaju i ukidanje naknade za rad u sindikalnim vijećima, čije se djelovanje time otežava.

Troškovi školarine doktorskih studija izvan matičnog sveučilišta limitirani su na maksimalni iznos od 5 tisuća kuna po semestru što će prouzrokovati velika financijska opterećenja za asistente i znanstvene novake kojima je zakonska obveza doktorirati.

Odredbu o uvjetima rada koji između ostalog podrazumijevaju opremu i sredstva za rad, uređenu nastavnu dvoranu, pomoć demonstratora i tehničku opremu ne možemo protumačiti drugačije nego na način da Vlada ne želi preuzeti odgovornost za odgovarajuće financiranje uvjeta za rad nastavnika i znanstvenika.

Provođenje javnog natječaja, tajnost plaća, povrat na rad, odredbe o sindikalnim predstavnicima, sindikalnim aktivnostima i sastancima, uvjetima za rad sindikata i zaštiti sindikalnih povjerenika, odredbe o povjerenicima za zaštitu na radu i predstavnicima zaposlenika u tijelima poslodavca bile bi ukinute iz granskog kolektivnog ugovora, ali istovremeno bi ostale u TKU-u.

Zaključno, potrebno je istaknuti da se za dodatke za akademski stupanj od 8% i 15%, također predlaže brisanje. Iako su ista u TKU-u pa se u prvi tren čini da nema razloga za brigu, nameće se samo od sebe pitanje do kada će uistinu to pravo ostati u TKU-u, odnosno nije li to uvod u njihovo kasnije ukidanje u kojem slučaju bi zadiranja u plaću starijih zaposlenika bila i preko 25%!


Ključne riječi:

analize, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZOS

Vezane vijesti

Prednosti članstva