Okrugli stol o Bolonji: “Autonomija sveučilišta ne znači da svatko radi što hoće”

Hrvatska visoka učilišta moraju se znatno više pozabaviti kvalitetom obrazovanja, a ne njegovim formom što je do sada prevladavalo, zajednički je stav sudionika okruglog stola o Bolonjskom procesu koji je održan u utorak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu

OKRUGLI STOL

MINISTRICA DIVJAK ‘Autonomija sveučilišta ne znači da svatko radi što hoće, njih se ne smije ni pitati što rade…’

  • Autor: HINA, objavljeno 18.09.2018. u 12:46

Hrvatska visoka učilišta moraju se znatno više pozabaviti kvalitetom obrazovanja, a ne njegovim formom što je do sada prevladavalo, zajednički je stav sudionika okruglog stola o Bolonjskom procesu koji je održan u utorak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu

Ministrica Blaženka Divjak kazala je da Hrvatska ima važne obaveze prema Bolonjskom procesu koje su rezultat nedavne ministarske konferencije, ali i da hrvatska visoka učilišta, na kojima često vladaju partikularni interesi kada se govori o Bolonjskom procesu, imaju obavezu prema suštini toga procesa.

U nekim smo se slučajevima u izvješću toj konferenciji i precijenili, kazala je Blaženka Divjak.

Rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i predsjednik Rektorskoga zbora Hrvatske Vlado Guberac kazao je da je najvažniji uvjet provođenja Bolonjskog procesa kvaliteta učenja, što sveučilišta sada shvaćaju i da ‘sada idemo na drugi stranu’.

Bolonjski proces u Hrvatskoj je otpočetka išao krivo. Govorilo se da je njegovo uvođenje uvjet Hrvatske za ulazak u EU, što nije bilo točno, i što je u Sloveniji bilo obrnuto, kazao je i dodao da se potom uvidjelo da prvostupnici nemaju mjesto na tržištu rada.

Glavni tajnik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je da zbog povećanih administrativnih obaveza nastavnici više rade, što se često ne vidi na njihovim plaćama.

Mi smo obukli kaput prije nego košulju, kazao je Ribić i dodao da se bez pripremljenih sveučilišta teško može provoditi Bolonjski proces.

Na sveučilištima je nastala hiperprodukcija programa jer nema na njima prohodnosti i interdisciplinarnosti, kazao je Ribić i zaključio da je i veliki problem u činjenici da se autonomija sveučilišta, koja izvorno postoji da štiti akademske slobode, pretvorila u ono što ograničava akademske slobode.

Član Izvršnog odbora Europske studentske unije Aleksandar Šušnjar kazao je da obaveze koje proizlaze iz zaključaka Ministarske konferencije predstavljaju poboljšanje, ali da bi studenti željeli više, tj. da napredak postane vidljiv u predavaonici.


Ključne riječi:

Blaženka Divjak, bolonjski proces, MZO, okrugli stol, Vlado Guberac

Vezane vijesti

Prednosti članstva