Barišić kompromitirao mogućnost nepristranog glasovanja o potvrdi suspenzije

U elektronskom obraćanju članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu, Pavo Barišić je apel dekanice Filozofskog fakulteta osudio mimo svakog razuma i odgovornosti prema sustavu i pitanjima akademske etičnosti, ističe se u priopćenju za javnost Sindikata znanosti

Osuđujemo nekorektan postupak oktroiranog dekana Hrvatskih studija Pave Barišića koji se jučer, u ponedjeljak, 13. srpnja 2020. godine elektronskim putem obratio svim članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu pa i nama u Sindikatu, povodom pisma dekanice Vesne Vlahović-Štetić, senatorima zagrebačkog sveučilišta.

Na apel dekanice senatorima da pokušaju razumjeti u kojoj se poziciji kao dekanica našla u okolnostima u kojima je nadležni sud vođenje zakonitog postupka (vezano za preispitivanje uvjeta za izbor u znanstveno zvanje) podveo pod radnju kojom je nekoga na radnom mjestu moguće uznemiriti i njegovo dostojanstvo povrijediti te postavila legitimno pitanje kamo takav stav sudova vodi sustav znanosti i obrazovanja u smislu kažnjavanja zakonite provjere nezakonitog stjecanja zvanja, prof. Barišić je apel dekanice osudio mimo svakog razuma i odgovornosti prema sustavu i pitanjima akademske etičnosti. Očito potonje nije najveća vrednota Pave Barišića.

Ovim postupkom profesor Barišić je, osim što je još jednom rekao jako puno o sebi, kompromitirao mogućnost nepristranog i poštenog glasovanja o potvrdi suspenzije dekanice među članovima Senata i potvrdio da je danas Sveučilište u Zagrebu jedan od najvećih poligona za obračun s neistomišljenicima u našoj zemlji. Nažalost, pokazao je i to kako se vraća usluga što je postao jedini dekan koji nije izabran od strane zaposlenika, što je zakonski imperativ, već je imenovan od strane sveučilišne uprave.

Naglašavamo, ovdje se ne radi tek o problemu sukoba dviju uprava, uprave Filozofskog fakulteta (FF) i uprave Sveučilišta u Zagrebu, već o problemu koji potresa vrijednosne temelje akademske zajednice i otvara najosjetljivija pitanja hrvatskog društva u cjelini., od stanja u akademskoj zajednici, od stanja u pravosuđu i utjecaja neformalnih klanova u društvu.

Rektor je suspendirao dekanicu FF-a zbog toga što je Fakultet izgubio parnicu protiv prorektora Ante Čovića. U odluci rektorovoj piše da je time dekanica provela mobing nad Ante Čovićem.

  • Uočimo da je sud ustvrdio da je dekanica koja je niža po položaju i radi na FF-u provodila mobing nad prorektorom koji je viši po položaju i radi u Rektoratu Sveučilišta. Svjetski raritet.
  • Uočimo da je FF pokrenuo postupak protiv Čovića zbog sumnje u nezakonito napredovanje u zvanje, i da je tu odluku donijelo cijelo Fakultetsko vijeće, a da ju je dekanica po položaju bila dužna provoditi. Tužen je Fakultet i on je izgubio spor, a dekanica nije ni za što osuđena.
  • Uočimo da Statut Sveučilišta predviđa suspenziju ili smjenu dekana samo za najteže slučajeve ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i statuta. U suprotnom bi svaki dekan koji je izgubio bilo koji radno pravni spor mogao biti smijenjen od rektora, za sporove čiji je financijski ekvivalent višestruko veći od duševnih boli Ante Čovića.
  • Uočimo da je Boras, 2014. godine, dok je bio dekan FF-a izgubio od Sindikata radnopravni spor i nikome nije palo na pamet da ga smjenjuje. Ne bi li zbog toga sada Boras mogao principijelno predložiti svoju smjenu? I tako od nas iznuditi usklik: Ecce homo.
  • Uočimo da Boras niti protiv jednog dekana koji je izgubio neki spor ne provodi ovakav postupak osim protiv onoga koji se po dužnosti parničio s njegovim prorektorom.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Vilim Ribić, glavni tajnik, v.r.


Ključne riječi:

filozofski fakultet, Pavo Barišić, suspenzija, Sveučilište u Zagrebu, Vesna Vlahović-Štetić

Vezane vijesti

Prednosti članstva