Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Poslušajte govor povjerenice dr. sc. Ivane Bašić na prosvjedu na FFZG-u

Znanost i projekti ne mogu bez profesora, ali i lektora, knjižničara, računovođa, tajnika, pravnika, majstora i čistačica. Nemojte da se dogodi odljev, da Hrvatska postane zemlja iz koje se odlazi. Zadržite najkvalitetnije ljude, poručila je Ivana Bašić s Filozofskog fakulteta

Sindikat znanosti u utorak je 19. prosinca održao prosvjed na Filozofskom fakultetu, svojoj najvećoj podružnici koja broji gotovo četiri stotine članova, kako bi upozorio na činjenicu da je Vlada izigrala sindikate ne omogućivši im cjelovit uvid u novi sustav koeficijenata prije donošenja Zakona o plaćama. Na tom je prosvjedu nekoliko riječi o specifičnim radnim mjestima u visokom obrazovanju izdvojila i dr. sc. Ivana Bašić, lektorica i glavna sindikalna povjerenica na FFZG-u.

“Sustav znanosti i visokog obrazovanja je složen. a ovisi o mnogim ljudima. ovisi o ljudima koji izravno rade u nastavi i znanosti, od asistenta do profesora. Na ovom fakultetu jedno specifično radno mjesto je lektor. To su ljudi koji obrazuju buduće profesore jezika, buduće prevoditelje. U Europskoj komisiji prevodi se hrvatski jezik i prevodi se na hrvatski jezik. Gospodo iz Vlade, to su vam omogućili lektori. Nemojte ih zaboraviti kada razmišljate o koeficijentima. jednako tako postoje i predavači stranih jezika koji sve stručnjake obrazuju stranim jezicima struke kako bi se mogli umrežavati, djelovati na zajedničkom europskom prostoru i djelovati u svojim strukama. Nemojte zaboraviti niti njih”, poručila je.

Naglasila je važnost i drugih nenastavnih radnih mjesta. Jedan fakultet, pa i cijeli sustav znanosti i visokog obrazovanja, ne može funkcionirati bez obrazovanih knjižničara, informatičkih stručnjaka, tajnika, pravnika, majstora, čistačica.

“Nemojte zaboraviti da je naš sustav nezamisliv bez obrazovanih knjižničara. Na ovom fakultetu je druga najveća knjižnica u RH. Imamo najstručnije ljude u knjižničarstvu. Molim vas, ne zaboravite na njih. Omogućite im da napreduju, da budu adekvatno vrednovani za složene poslove koje rade. Nemojte zaboraviti ni na informatičke stručnjake. Znate koliko se govori o IT sektoru, o nebulozno visokim plaćama. Znate li uopće koliko zarađuju naši sistemci koji su dostupni 24 sata dnevno? Zapitajte se što znači biti tajnik ovog fakulteta, pravnik kadrovske službe ustanove koja broji 750 zaposlenika. U privatnom sektoru plaćaju se u zlatu. Svi znate koliko košta majstor kada se pokvari grijanje, koliko su plaćene čistačice na Jadranu. Zapitajte se kolike su im plaće ovdje”, naglasila je Bašić.

Na koncu je vladajućima poslala i poruku o iseljavanju zbog nezadovoljstva.

“Nemojte da se dogodi odljev, nemojte da hrvatska postane slučaj, da postane zemlja iz koje se odlazi. Zadržite najkvalitetnije ljude. Mi koji svaki dan radimo s mladim ljudima znamo koliko imamo divnih, kreativnih i sposobnih mladih ljudi. Mi smo danas ovdje kao profesori zbog njih. Iako ponekad gubimo nadu, njima ju moramo dati jer im to dugujemo”, zaključila je glavna sindikalna povjerenica na FFZG-u.

Više o prosvjedu na FFZG-u pročitajte ovdje, a usput pogledajte i fotogaleriju transparenata i sudionika.

Govore svih predstavnika zaposlenika FFZG-a i predstavnika Sindikata znanosti možete pogledati na poveznicama ispod:

Matija Kroflin

Predrag Marković

Ivana Bašić

Mario Jurak

Nikola Tomašegović

Tvrtko Smital


Ključne riječi:

filozofski fakultet, govor, ivana bašić, prosvjed na FFZG-u

Vezane vijesti

Prednosti članstva