Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Prosvjed na FFZG-u: Boji li se Vlada pokazati nove koeficijente?

Uvid u koeficijente je ključan kako bi Sindikat mogao utjecati na pogrešne ideje vlasti. Vlada je tu mogućnost Sindikatu uskratila i oglušila se o ranija obećanja i dogovore. Krajnje je vrijeme da vidimo nove koeficijente i sustav plaća

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održao prosvjed na kojem je od Vlade RH zatražio žurno dostavljanje novih koeficijenata za plaće.

„Vlada je dala garanciju da će nas konzultirati oko statusa i koeficijenata radnih mjesta u sustavu visokog obrazovanja prije donošenja Zakona o plaćama. Zakon je donesen, a mi ne znamo osnovnu stvar, njegov utjecaj na plaće. Vidimo da se premijer bavi drugim pitanjima, no nećemo dopustiti da ovako bitne promjene za 250 tisuća zaposlenika i sustave od vitalne važnosti za sve građane budu u drugom planu. Želimo znati kakav će biti položaj našeg sustava u odnosu na druge javne službe i gdje će se svrstati naši zaposlenici u rasponu koeficijenata od 1 do 8. Što će biti s najvišim radnim mjestima, a što s mladima? Kako će se pozicionirati nenastavna radna mjesta?“, izjavio je glavni tajnik Sindikata Matija Kroflin.

Foto: NSZVO

Zašto Vlada od nas skriva uredbe o koeficijentima?

Uvid u koeficijente je ključan kako bi Sindikat mogao utjecati na pogrešne ideje vlasti. Vlada je tu mogućnost Sindikatu uskratila i oglušila se o ranija obećanja i dogovore. Time šalje poruku nepoštivanja ne samo Sindikata, već i svih zaposlenika. Vlada narušava razinu socijalnog dijaloga, a pitanje je zašto? Čega se boji? Što skriva? Je li moguće da u vremenu kada su inovativnost i obrazovanje najveća snaga društvenog razvoja, Vlada za znanstvenike i profesore priprema takva rješenja koja im se boji prikazati?

„Mi svoje studente učimo što je demokracija. To nije samovolja vlasti, nije sila koja se provodi jednostrano, nego je to sporazum vlasti i građana“, istaknula je dr. sc. Ivana Bašić, glavna sindikalna povjerenica na Filozofskom fakultetu.

‘Nemojte da Hrvatska postane zemlja iz koje se odlazi’

Na prosvjedu je istaknuto kako je prioritet Sindikata ostvariti dodatan rast plaća asistenata od 15 posto. Zašto bi se kvalitetan mladi čovjek zaposlio na bilo kojem hrvatskom fakultetu ili znanstvenom institutu, a ne u privatnoj kompaniji ili primjerice, Sveučilištu u Grazu? Zašto bi svoje znanje i entuzijazam poklonio Hrvatskoj, ako mu ta ista Hrvatska politikom plaća poručuje da joj ne treba? Za Sindikat je ključno i sačuvati motivirajuće karijerne perspektive unutar sustava, očuvati društveni položaj najviših radnih mjesta koja su posljednjih godina zanemarena te osigurati primjeren rast najnižih plaća i plaća zaposlenika u stručnim službama bez kojih sustav ne može funkcionirati.

“Nemojte da se dogodi odljev, nemojte da Hrvatska postane zemlja slučaj, zemlja iz koje se odlazi. Zadržite najkvalitetnije ljude. Mi koji svaki dan radimo s mladim ljudima znamo koliko imamo divnih, kreativnih i sposobnih mladih ljudi. Mi smo danas ovdje kao profesori zbog njih. Iako ponekad gubimo nadu, njima ju moramo dati jer im to dugujemo”, zaključila je Bašić.

Tvrtko Smital, predsjednik Sindikata izjavio je kako ipak postoji razloga za optimizam. “Prvi je taj što ste se danas ovdje okupili u tolikom broju, a drugi je taj da u ovoj državi postoje financijske mogućnosti da se vaše plaće i znanstvena istraživanja financiraju bolje nego ikad. To je jednostavno objektivna makroekonomska činjenica”, zaključio je Smital.

Foto: NSZVO


Ključne riječi:

FFZG, filozofski fakultet, prosvjed, prosvjed na FFZG-u, uredbe o koeficijentima, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva