Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Uz vašu aktivnu podršku, uspjeh je zajamčen!

Povodom skorog početka sindikalne akcije prikupljanja potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovimu, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić obratio se pismom svim članovima Sindikata

Povodom skorog početka sindikalne akcije prikupljanja potpisa za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić obratio se pismom svim članovima Sindikata:

SVIM ČLANOVIMA NEZAVISNOG SINDIKATA ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

Predmet: Prikupljanje potpisa za referendum

Zagreb, 23. travnja 2019.

Poštovane kolegice i kolege,

Za nekoliko dana pred nama je novo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim želimo spriječiti da se dob za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu podigne na 67 godina.

Riječ je o humanom i socijalnom pitanju – kako se mi kao društvo odnosimo prema svim onim radnicima i našim bližnjima koji u poznoj dobi više nisu u mogućnosti biti radno aktivni.

U sustavu znanosti i visokog obrazovanja neki pogrešno interpretiraju da je cilj referenduma propisati kada se mora ići u mirovinu. Sukladno materiji Zakona o obveznom mirovinskom osiguranju, cilj je propisati kada se stječe mogućnost i pravo da se bez penalizacije ode u starosnu mirovinu.

Autonomni je izbor svakog pojedinca kada će i na koji način konzumirati to svoje pravo. Oni među nama koji žele i mogu, zahvaljujući dobrom zdravlju i povoljnim radnim uvjetima, nastaviti raditi i do 70. godine, slobodni su dogovoriti se s poslodavcem oko takvog aranžmana. Na kraju krajeva, u sustavu znanosti i visokog obrazovanja postoji lex specialis koji regulira to pitanje, a izvan njega Zakon o radu kao opći propis.

Međutim, postoji cijeli niz zanimanja u kojima rad u tako poznoj dobi naprosto više nije moguć. Takvim ljudima produljenje dobi za umirovljenje na 67 godina ne znači nekoliko godina više korisnog rada, već samo toliko više čekanja do ostvarivanja prava na mirovinu, najčešće u nezaposlenosti ili na teret drugih institucija socijalne skrbi.

Ova vlast svojim postupcima jasno demonstrira da joj je ljudsko dostojanstvo manje važno od financijske konsolidacije. Na nama je da joj pokažemo da solidarnost u RH nije umrla i da je 67 doista previše! To su sve razlozi zašto je Veliko vijeće odlučilo da Sindikat znanosti aktivno sudjeluje u provođenu skupljanja potpisa.

Zato vas sve pozivamo da se osobno uključite u ovu referendumsku inicijativu te da od 27. travnja do 11. svibnja svojim volonterskim doprinosom na štandovima za prikupljanje potpisa pomognete ostvarivanju konačnog cilja – pravednijeg i socijalno osjetljivijeg društva u kojem je čovjek, a ne novac, mjerilo prema kojem se pišu zakoni i kreiraju pravila. Samo uz aktivnu podršku sindikalnih aktivista uspjeh referenduma je zajamčen!

Kao aktivisti Sindikata znanosti, u proteklih desetak godina sudjelovali ste u cijelom nizu sindikalnih referendumskih inicijativa kojima je cilj bio zaštititi tekovine socijalne države i spriječiti rastakanje javnih dobara: izmjene Zakona o radu, outsourcing u javnom sektoru, monetizacija javnih autocesta… Uspjeh tih referendumskih inicijativa je neupitan, unatoč tome što do referenduma nije došlo, jer je već sami broj prikupljenih potpisa i snaga koju on demonstrira svaki puta natjerao vlast da odustane od svojih namjera.

Srdačan pozdrav,

Vilim Ribić,
predsjednik Matice hrvatskih sindikata
glavni tajnik Sindikata znanosti


Ključne riječi:

#67jepreviše, Pismo članovima, referendum, referendum o mirovinskoj reformi, Zakon o mirovinskom osiguranju

Vezane vijesti

Prednosti članstva