Upitnik je grb slobode – otvoreno pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić uputio je pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu u kojem mu je poručio da je kao rektor dužan na sveučilištu razvijati slobodu govora i propitivanja, a ne ih gušiti.

Predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić uputio je pismo rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu u kojem mu je poručio da je kao rektor dužan na sveučilištu razvijati slobodu govora i propitivanja, a ne ih gušiti.

 

OTVORENO PISMO REKTORU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

 

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
prof. dr. sc. Damir Boras

U Zagrebu, 19. rujna 2017. godine

Predmet: Upitnik je grb slobode

Poštovani gospodine Rektore!

Počinjem ovo pismo s aforizmom genijalnoga Jerzy Leca, koji je iza željezne zavjese, gdje su pitanja uvijek bila sumnjiva, uskliknuo svijetu: „Upitnik je grb slobode“. Naime, nema slobode, a ni istine bez pitanja i propitivanja. Posebno je to poznato u znanstvenoj zajednici, kojoj je sukob mišljenja i polemika nasušna potreba.

Vi, međutim, djelujete, na naše razočarenje, u suprotnom pravcu. Stoga mi dopustite izraziti Vam naše ogorčenje Vašim odnosom prema predstavnici Sindikata u Senatu Sveučilišta baš kao i prema svima članovima Senata koji se tamo usude otvarati pitanja i teme koje se Vama ne sviđaju.

Na više prethodnih sjednica Senata, znali ste uskratiti pravo na pitanje i diskusiju sindikalnoj predstavnici u Senatu docentici Vesnici Garašić, a na zadnjoj sjednici ste je prekidali u pokušaju iznošenja pitanja. Višekratno ste već reagirali nervozom, u tandemu s prorektorom Čovićem, na mišljenja članova Senata kada su ona suprotna Vašima, pri čemu ste često bili i neugodni, potkopavajući njihovo, ali i svoje dostojanstvo.

Gospodine Rektore, ne ulazeći na ovome mjestu u meritum tih neslaganja, htio bih Vas upozoriti na nekoliko elementarnih načela demokratskog života, koja slobodno ozračje čini plodotvornijim od netolerantnog i autokratskog.

Tomas Jefferson, jedan od mudrih očeva američke demokracije, rekao je: „Kritizirajte me da mi pomognete“. Ne treba zazirati od suprotnog mišljenja. Ono Vam uvijek i u svakoj situaciji samo pomaže. Jer ako niste u pravu, lakše i brže ćete to shvatiti, a ako ste u pravu, kroz argumentirani odgovor učvrstit ćete vjeru u svoje stajalište i pomoći drugome shvatiti vlastite zablude. Ako se suprotstavljate raspravi, tada učvršćujete napetosti i dojmove o sebi kao o nekome tko radi nešto što nije plemenito, koji je zainteresiran za osobni probitak, a ne za dugoročni boljitak institucije. Takve insinuacije ili asocijacije mogu se ukloniti samo kroz dijalog. Ne postoje neugodna pitanja u nekoj sredini ako je cilj te sredine istina, pravednost i opće dobro.

Zbog višekratnih upita docentice Garašić o zakonitosti i nezakonitosti Vaših prijedloga i odluka pokušali ste se riješiti uznemiravanja tako što ste putem izmjena i dopuna Zakona o znanosti, uz pomoć bivšeg ministra Barišića, pokušali izbaciti iz Zakona pravo Sindikata da sudjeluje u radu Senata. Vidite, to je više od skandala, i ozbiljna sumnja, da ste, Vi i prorektor Čović, spiritus movens takvih ideja, spremni gušiti ono što je na Sveučilištu svetost – slobodu govora i propitivanja.

Kada se suprotno mišljenje guši u političkom životu demokratskih društava onda je to prvorazredni politički skandal, a kako se isto zove kada se događa na najstarijem i najuglednijem sveučilištu?

Intelekt ne može egzistirati u monologu. Uloga je čelnih ljudi svih institucija u demokratskom društvu, a posebno rektora sveučilišta, poticati borbu mišljenja. Stvar je to prije svega akademske, a onda i demokratske i političke kulture. Kao rektor dužni ste ju razvijati.

U Zagrebu, 19. rujna 2017. godine

Srdačan pozdrav!

Za Sindikat znanosti,

Vilim Ribić,  predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti

 


Ključne riječi:

Damir Boras, otvoreno pismo, sloboda govora, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva