Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Premijeru, očuvajte postojeći sustav pregovora o plaćama!

U otvorenom pismu Andreju Plenkoviću, čelni ljudi Sindikata apelirali su da se hitno otvore pregovori o rastu osnovice za sve javne službe, a da se postojeće nejednakosti unutar i između pojedinih sustava rješavaju ozbiljnim radom na Zakonu o plaćama

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH

Poštovani predsjedniče Vlade RH!

U RH je trenutno na djelu raspad kolektivnog pregovaranja za plaće na razini javnih službi.

Podržavamo nastojanja svih zaposlenika u zauzimanju za što bolju materijalnu i društvenu poziciju, pa tako i napore naših kolega liječnika. No, način koji je odabran za tu borbu je demokratski i socijalno neodrživ do mjere da o njemu kao Vlada ne bi smjeli ni razmišljati, a kamoli ga pretakati u službenu politiku.

Naime, pokušaj stvaranja zasebne kategorije zaposlenika unutar javnih službi koja bi imala različitu osnovicu od svih ostalih zaposlenika neprihvatljiv je i štetan. Baš kao i ideja da jedna kategorija zaposlenika ima dodatak za deficitarnost, iako postoje i druga deficitarna radna mjesta od vitalne važnosti za funkcioniranje javnih servisa.

Šokirani smo da su takva rješenja pretvorena u nacrt Zakona o radnopravnom statusu liječnika koji je službeno izašao iz Ministarstva zdravstva. Time je to postala politika Vlade, a njena konzekvenca je rušenje sustava kolektivnog pregovaranja koji je ova zemlja, uz sve njegove slabosti, ipak gradila i izgradila posljednjih 30 godina. To je suprotno proklamiranim ciljevima Vlade, posvećenosti razvoju kolektivnog pregovaranja, stabiliziranju položaja sindikata, jačanju društvene kohezije i smanjivanju nejednakosti te je u konačnici suprotno i načelima Izjave iz Porta koju ste usvojili zajedno s drugim europskim čelnicima.

Upozorili smo Vas još prije mjesec dana, zajedno s drugim sindikatima Matice, na moguće štetne posljedice takvog nacrta zakona. Nažalost, niste poduzeli ništa da prevenirate te posljedice. Možemo to razumjeti, nosite ogromne terete posla koji obavljate, ali ne možemo razumjeti da ni ministar rada nije reagirao. Jedna od njegovih osnovnih zadaća mora biti očuvanje i unaprjeđenje kolektivnog pregovaranja te briga o temeljnim principima i međunarodnim standardima u segmentima djelovanja Vlade za koje je zadužen. U nekim drugim europskim zemljama ili bi ostavku podnio ministar zdravstva ili ministar rada. Kod nas se sustav raspada i ne događa se ništa.

Potpuno očekivano, nacrt zakona za liječnike izazvao je reakciju drugih sindikata te sada slične, opravdane zahtjeve imaju medicinske sestre i drugi zaposlenici u zdravstvu, a nedavno su zahtjev za povećanjem plaća unutar svojih granskih ugovora iznijela i tri prosvjetna sindikata. Otvorili ste Pandorinu kutiju pa sada i suci provode nezakoniti štrajk. Neadekvatna politika plaća dovela je i do anomalija u plaćama dužnosnika. Državni tajnik u Ministarstvu ima manju plaću od ravnatelja uprava, i to upravo zbog različitih osnovica. To je štetno jer građani ove zemlje zaslužuju da im državne dužnosti obavljaju najbolji ljudi.

Sve se ovo događa u trenutku kada Vlada pokušava donijeti Zakon o plaćama kojem je cilj ujednačiti nejednakosti među plaćama u različitim sustavima unutar javnih i državnih službi. S obzirom na sve navedeno, pitamo se što su doista ciljevi politike Vlade RH? Jesu li to ujednačavanje i stvaranje transparentnih odnosa među svim plaćama u javnim službama ili uništavanje horizontalnog kolektivnog pregovaranja i uvođenje još većih nejednakosti i nereda?

Apeliramo na Vas da hitno otvorite pregovore sa svim sindikatima javnih službi o rastu osnovice, a postojeće nejednakosti unutar i između pojedinih sustava nužno je i jedino ispravno rješavati ozbiljnim radom na Zakonu o plaćama.

Prošle ste godine javno obećali da će se pregovori o plaćama u 2023. otvoriti i prije rujna ako se za tim pokaže potreba. Kretanje inflacije, drugih plaća u državi, kao i fiskalni rezultati u 2022. iznad svih očekivanja pokazuju kako za to postoji itekako puno ekonomskih razloga. Prošle godine osnovica je realno umanjena za 7,4 posto i već sada pokazuje dodatan pad pa uzroke trenutnih zahtjeva za rastom plaća pojedinih sustava trebate tražiti u neadekvatnom povećanju plaća za prošlu i ovu godinu.

Ako Vlada ne otvori pregovore o osnovici u što kraćem roku, Sindikat znanosti će, kao i drugi sindikati, krenuti u borbu za parcijalno poboljšanje pozicije svojih članova. To je neizbježna konzekvenca Vaše trenutne politike, a koja nikako nije u najboljem interesu zaposlenika, efikasnosti pregovaranja o plaćama niti je podudarna s proklamiranim ciljevima Vaše Vlade.

Molimo Vas, očuvajte postojeći sustav pregovora o plaćama! Iako ima svojih mana, on je kudikamo bolji od smjera kojim smo krenuli posljednjih mjeseci!

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

prof. dr. sc. Predrag Marković,
predsjednik Velikog vijeća, v.r.

Matija Kroflin,
glavni tajnik, v.r.


Ključne riječi:

Andrej Plenković, osnovica za plaće, otvoreno pismo, pregovori o plaćama, rast plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva