Stavovi HSLS-a o nedovršenim pregovorima Vlade RH i sindikata

Hrvatska socijalno liberalna stranka izdala je priopćenje u kojem podržava poziciju Sindikata znanosti u srpanjskim pregovorima s Vladom RH oko izmjena TKU-a.

Hrvatska socijalno liberalna stranka izdala je priopćenje u kojem podržava poziciju Sindikata znanosti u srpanjskim pregovorima s Vladom RH oko izmjena TKU-a. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Stav HSLS-a o pregovorima Vlade RH i Sindikata utemeljen je na Izbornom programu Stranke odnosno socijalno – liberalnim vrijednostima koje Stranka zastupa te važnošću uloge civilnog društva u kojemu bitnu ulogu imaju i sindikati.

Racionalno polazeći od toga da nepostizanje dogovora te jednostrani raskid ugovora ide isključivo na štetu i trošak poreznih obveznika, a iznos koji se sada uskrati biti će naplaćen sudom i tada s kamatama utrostručen, te da je do kašnjenja u pregovorima došlo isključivo krivicom Vlade:

– Pozivamo Vladu RH da se vrati pregovorima i prihvati zahtjev Sindikata da se aneksom regulira povrat sredstava u trenutku službenog izlaska iz gospodarske krize.

– Pozivamo Vladu RH da ne kažnjava učitelje i nastavnike ukidanjem dodataka „3-5-7-9“ jer odmazda nikada nije ništa dobro donijela onome tko ju je provodio.

– Pozivamo Vladu RH da se strpi još mjesec dana te da poštuje pravo Sindikata da na referendumu pita vlastito članstvo o bitnim odlukama, što je temeljno pravo za funkcioniranje stvarnog i politički neovisnog civilnog društva.

– Pozivamo Vladu RH da razmotri mogućnost da resor znanosti i obrazovanja vode ljudi koji imaju elementarna znanja iz tog područja, koji će kvalitetno i točno informirati Vladu i imati minimum ugleda među populacijom koju predstavljaju.

– Pozivamo Predsjednika Vlade da se osobno uključi u pregovore.

HSLS polazi od toga da je upravo u ovim teškim trenutcima za hrvatsku državu i društvo ulaganje u znanost i obrazovanje novih generacija te zadržavanje minimalnog standarda učitelja, nastavnika i profesora jedno od rješenja koje može dovesti do dugoročno pozitivnih promjena.

Izvorni tekst dostupan je klikom na link.


Ključne riječi:

HSLS, kolektivni ugovori, podrška, pregovori, temeljni kolektivni ugovor

Prednosti članstva