Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Sastanak s predsjednikom Josipovićem

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je u četvrtak 21. srpnja 2011. godine delegaciju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je u četvrtak 21. srpnja 2011. godine delegaciju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Na sastanku, koji je trajao dvostruko dulje od predviđenog vremena, iscrpno se razgovaralo o stanju u znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Posebna je pažnja posvećena temeljnim načelima na kojima bi trebala počivati reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja, kao i prijedlozima novih zakona o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti koji su upućeni u saborsku proceduru.

Predsjednik se složio s delegacijom Sindikata kako je potrebna reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja. Delegacija Sindikata upoznala je Predsjednika da se prijedlozima zakona unaprjeđuju radni odnosi zaposlenika u sustavu, uz posebne mjere zaštite znanstvenih novaka i asistenata. Usprkos svim manjkavostima, prijedlozi novih zakona poboljšavaju sustav uvođenjem više pravednosti, više odgovornosti, te s porastom financijske samostalnosti na temelju programskih ugovora, i veće autonomije sveučilišta. Posebno je naglašeno da Sindikalna podrška zakonima ne znači podršku trenutnoj vlasti, nego zaštitu prava vlastitih članova, studenata i građana u cjelini. U izradi tih zakona Sindikat je sudjelovao zajedno s mnogim drugim stručnjacima. Stoga nove verzije zakona poboljšavaju sustav znanosti i visokog obrazovanja.

Naši predstavnici upoznali su Predsjednika s rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja Instituta za razvoj obrazovanja, koji pokazuju enormni porast broja studenata u Hrvatskoj koji u zadnjih 15-ak godina (su)financiraju svoj studij (od 14% akad. god. 1993./1994. do 60% akad. god. 2009./2010.) te potvrđuju otežane uvjete ulaska u sustav visokog obrazovanja za najranjivije društvene skupine (obitelji sa skromnijim ekonomskim mogućnostima i nižim stupnjem obrazovanja, pristupnike s posebnim potrebama i dr.). Predsjednik je iskazao razumijevanje tih problema kao i to da je njihovo rješavanje dio njegova izbornog programa.

Delegacija Sindikata složila se s Predsjednikom kako je potrebna izrada nacionalne strategije za znanost i visoko obrazovanje, no smatra da bi bilo loše kada bi se ta tema koristila kao alibi za neprovođenje hitno potrebne reforme. Tim više što do sada nije bila uobičajena praksa da se na strategijama temelje društvene reforme, uključujući sve dosadašnje zakone u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Bez reforme i dalje će stradavati najranjiviji u društvu kojima će i dalje biti otežan pristup i uspješan završetak visokog obrazovanja.

 

Sastanak s Predsjednikom


Ključne riječi:

josipović, novi zakoni, predsjednik, razgovor, susret

Prednosti članstva