Predani potpisi za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju

Predstavnici inicijative „Ne damo naše autoceste“ šefu paralamenta Josipu Leki predali više od 530.000 prikupljenih potpisa i ponovili zahtjev da se referendum održi na dan predsjedničkih izbora kako bi s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazi država, troškovi održavanja referenduma bili što manji.

(Hina) Na potezu je Sabor nakon što su predstavnici inicijative „Ne damo naše autoceste“ šefu paralamenta Josipu Leki predali više od 530.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju i ponovili zahtjev da se referendum održi na dan predsjedničkih izbora kako bi s obzirom na tešku situaciju u kojoj se nalazi država, troškovi održavanja referenduma bili što manji.

«Imamo dovoljno potpisa i onaj rok koji je nama zakonom dan od 15 dana za prikupljanje potpisa – mi dajemo njima taj isti rok za provjeru potpisa jer se ona vrši u puno humanijim uvjetima, a mi smo se potrudili da im ta provjera bude što lakša jer smo temeljito očistili i pregledali po nekoliko puta svaku knjigu i svaki potpis», poručio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, jednog od sindikata iz inicijative Ne damo naše autoceste, koja sama eliminirala oko 30.000 neispravnih potpisa, a one ispravne u 58 kutija donijela je u Sabor nakon šetnje kroz grad.„Prikupili smo 530.853 potpisa kojima građani hrvatske poručuju vladi da nisu spremni na još jednu pljačku –  drugu privatizacijsku pljačku, a posljedice prve još osjećamo“, poručio je Teodor Celakovski iz Prava na grad, jedne od organizacija civilnog društva iz Inicijative, koja kao alternativu monetizaciji koju «gura» Vlada predlaže «refinanciranje dugova ili rješavanje dijela duga obveznicama».

«Svjesni smo da kompletan dug vjerojatno ne bi mogli pokriti prodajom obveznica, ali jedna dobra kombinacija bi bila idealna jer bi kroz obveznice mogli sudjelovati građani vojim sredstvima i sav zarađeni novac iz obveznica ostao bi u Hrvatskoj, a tako bi i mirovinski fondovi mogli daleko više uložiti. Ukoliko želimo veće mirovine upravo su obveznice te koje će ih povećati i nitko ne brani mirovinskim fondovima da uloži u obveznice», ističe Stanić, koji tvrdnje da ćemo kroz koncesiju spašavati mirovinske fondove smatra «smokvinim listom te velikom obmanom i prevarom građana».

Što se tiče odgovora iz Sabora, Leko je poručio da će procedura ići kao i do sada. «Mi smo neke standarde već utvrdili, ovo je mislim četvrti ili peti zahtjev za raspisivanje državnog referenduma i toga ćemo se držati».  Kad je pak riječ o zahtjevu o istovremenom održavanju predsjedničkih izbora i referenduma, Leko odvraća:  «Nemojmo prejudicirati stvari, pustimo da tijela dobiju djelokrug, razmotre situaciju, donesu odluke i onda ćemo govoriti što je što. Demokracija ima svoju vrijednost, tu vrijednost se nekada mora platiti i pustit ćemo da tijela odrade ono što je u njihovom djelokrugu i nadležnosti”.


Ključne riječi:

monetizacija autocesta, Ne damo naše autoceste, referendum protiv koncesije autocesta

Vezane vijesti

Prednosti članstva