Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podrška radnicima A1 Hrvatska

Katastrofalna je poruka koju A1 šalje cijelom društvu, da radnici u Hrvatskoj vrijede manje nego oni u matičnoj kompaniji u Austriji

Sindikat znanosti podupire borbu radnika A1 Hrvatska i Hrvatskog sindikata telekomunikacija za sklapanje njihovog prvog kolektivnog ugovora.

Porazno je da radnici u velikoj i uspješnoj kompaniji poput A1 Hrvatska nemaju kolektivni ugovor i da se za njega moraju boriti na ulici.

Otpori poslodavca u A1 Hrvatska, ne samo sklapanju kolektivnog ugovora, nego i kolektivnim pregovorima kao takvima, prema dostupnim informacijama u medijima, traju već godinama te se pregovaranje uvjetuje potpisivanjem posebne izjave o tajnosti.

Katastrofalna je poruka koju A1 šalje cijelom društvu, da radnici u Hrvatskoj vrijede manje nego oni u matičnoj kompaniji u Austriji. Ti radnici uredno ostvaruju prava sklopljenog kolektivnog ugovora i za njegovo potpisivanje uvjet nije bila nikakva izjava o tajnosti. Kako je moguće da A1 Hrvatska svojim radnicima postavlja uvjete za koje zna da u Austriji ne mogu proći?

Sukladno EU Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama, sve EU države trebaju težiti tome da pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima bude iznad 80 posto. Ako to Vlada želi postići, nužno je da i sama puno aktivnije promovira koristi kolektivnog pregovaranja te motivira poslodavce na iste.


Ključne riječi:

A1, podrška, prosvjed, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva