Prijava za volontiranje

Matice hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge sindikata da od 22. siječnja do 5. veljače ove godine namjeravaju provesti akciju prikupljanja potpisa birača za referendum o ublažavanju uvjeta za referendum na inicijativu građana.

PETICIJA ZA REFERENDUM O REFERENDUMU

Poštovani građani,

obraćamo Vam se slijedom objavljene namjere Matice hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge sindikata da od 22. siječnja do 5. veljače ove godine provedemo akciju prikupljanja potpisa birača za referendum o ublažavanju uvjeta za referendum na inicijativu građana.

Postojeći normativni okvir kojim je uređena procedura raspisivanja referenduma građanskih inicijativa takav je da mogućnost građanskih inicijativa da ishoduju referendum o njima važnim pitanjima svodi na razinu znanstvene fantastike.

Naime, Ustav RH propisuje potreban broj prikupljenih potpisa (10% ukupnog broja birača u RH), a Zakon o referendumu i dodatne uvjete, između ostalog i 15-dnevni rok za prikupljanje istih potpisa. Rezultat takvog zakonodavstva jest činjenica da građanske inicijative u Republici Hrvatskoj, pa i ona posljednja, sindikalna, koja je prikupila preko 700 000 potpisa birača, nisu uspjele „isprovocirati“ nijedan referendum.

Nakon što je Ustavni sud pitanje „sindikalnog referenduma“ utvdio nepodobnim za izjašnjavanje, sindikati su s prethodnom Vladom potpisali sporazum kojim se utvrđuje obveza Vlade RH da istodobno s „europskim referendumom“ raspiše i referendum s pitanjem: „Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?“.

Nova Vlada je na prvoj sjednici Sabora odlučila zanemariti obvezu svojih prethodnika, slijedom čega održavanje „referenduma o referendumu“ postaje sve neizvjesnije. Napominjemo da smo tijekom predizborne kampanje u više navrata tražili izjašnjavanje „kukuriku koalicije“ o planovima vezanim uz referendum, i naišli na šutnju. Upravo je šutnja nove Vlade, čiji je predsjednik pri zadnjim izmjenama Ustava ostao preglasan s prijedlogom da se broj potrebnih potpisa birača za referendum građanskih inicijativa smanji s 10% na 5%, razlog zbog kojega držimo da do željenih izmjena Ustava i Zakona o referendumu neće doći bez dodatnog pritiska građanskih inicijativa.

Smatrajući ovo pitanje izuzetno važnim za uspostavu demokratskih standarda kakve građani ove zemlje zaslužuju, nadamo se da ćete u njemu prepoznati vrijedan pokušaj borbe za demokratizaciju hrvatskog društva, uvažavanje mišljenja građana i, konačno, narodnog suvereniteta definiranog u čl. 1. Ustava Republike Hrvatske.

Ishod ove akcije u konačnici će ovisiti i o broju volontera koji će biti spremni uz aktiviste Matice i HUS-a prikupljati potpise građana na mjestima koja smo za to prijavili nadležnim Policijskim upravama.

Stoga Vas pozivamo da svoju spremnost za volontiranje u ovoj akciji i svoje kontakt podatke dojavite organizatorima na adrese Matice (tajnistvo@matica-sindikata.hr) i HUS-a (hus@zg.t-com.hr) ili na brojeve telefona Matice (tel. 01/4882-335) i HUS-a (tel. 01/4655-688).

Ne dopustimo da drugi odlučuju umjesto nas!

Zagreb, 17. siječnja 2012.

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA – HRVATSKA UDRUGA SINDIKATA

obrazac_za_prijavu_volontera


Ključne riječi:

peticija, sindikalni referendum, volontiranje

Vezane vijesti

Prednosti članstva