Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Koliko Vlada povećava plaće i što će Sindikat raditi dalje

Vlada povećava plaće od 18 do 4 posto. Sindikat podupire povećanje najnižih plaća, a rad na povećanju ostalih plaća nastavlja kroz granski kolektivni ugovor

LINK – Potpišite peticije i ojačajte nastojanja Sindikata i našu pregovaračku poziciju!

Vlada RH odlučila je jednostrano, mimo sustava kolektivnog pregovaranja povećati bruto plaće većine zaposlenih u javnim i državnim službama u iznosu od:

  • 163,62 eura bruto zaposlenicima koji su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom složenosti poslova u rasponu 0,631 – 1,110, odnosno 100 eura neto, što je u relativnom smislu neto povećanje od 18 do 12 posto;
  • 130,89 eura bruto zaposlenicima koji su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom složenosti poslova u rasponu 1,111 – 1,529, odnosno 80 eura neto, što je u relativnom smislu povećanje od 9 do 7 posto;
  • 98,17 eura zaposlenicima koji su raspoređeni na radna mjesta s koeficijentom složenosti poslova u rasponu 1,530 – 1,867, odnosno 60 eura neto, što je u relativnom smislu povećanje od 5 do 4 posto.

Sindikat ne podržava jednostrano uređivanje visine plaća od strane Vlade RH. Riječ je o refleksnoj odluci koja je rezultat našeg pritiska na povećanje plaća cijelo ovo proljeće, pri čemu se Sindikat zalagao za sustavna rješenja, a ova odluka, suprotno tome, narušava kolektivno pregovaranje kao instrument povećanja plaća.

Međutim, potpisat ćemo Memorandum o razumijevanju s Vladom RH kojim se protokolarno definira gore navedeno povećanje plaće u znak potpore odluci o adekvatnom povećanju najnižih plaća. Rast plaća zaposlenici će osjetiti već idući mjesec.

Neprihvatljivim smatramo potez kojim je nekoliko tisuća zaposlenika u visokom obrazovanju i znanosti izostavljeno iz obuhvata isplate dodatka, a radi se upravo o najobrazovanijim i najkreativnijim pojedincima u sustavu.

Nažalost, u proteklih godinu dana Vlada je znatno narušila sustav plaća u javnom sektoru, što neprihvaćanjem opravdanih zahtjeva za bržim i višim rastom osnovice svima, što lošim reakcijama na pritiske iz pojedinih sektora javnih službi. Umjesto da se problem vrlo niskih plaća u javnim službama te problem nedovoljno visokih plaća najstručnijih zanimanja riješi sustavnim korekcijama koeficijenata i osnovice plaće, Vlada je pronalazila parcijalna rješenja koja su stvarala nove nesklade u sustavu.

Ne možemo dopustiti da samo najstručnija i najviša radna mjesta u našem sustavu budu žrtve takve Vladine politike!

Budući da Vlada nije uvažila apele Sindikata da se svi zaposlenici pokriju odlukom Vlade RH o rastu plaća, Sindikat će nastaviti borbu za rast plaća svih u sustavu kroz granski kolektivni ugovor.


Ključne riječi:

dodatak na plaću, peticija, povećanje plaća

Vezane vijesti

Prednosti članstva