Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Protestirat ćemo ispred Ministarstva dok nas ne shvate ozbiljno

Vrijeme za zajedništvo, a ne podjele unutar obrazovne vertikale. Kad smo zajedno, jači smo od bilo koje vojske. Pozivamo sve zaposlenike da potpišu peticiju i priključe se borbi za pravedne koeficijente

Sindikat znanosti i Sindikat Preporod danas su predstavili proširenje platforme borbe za pravednije koeficijente u znanosti, visokom obrazovanju i prosvjeti. Daljnjim akcijama dvaju sindikata pridružile su se nastavničke grupe Nastavnici organizirano, 45 minuta i Školska zbornica.

Peticija i prosvjedne akcije ispred Ministarstva znanosti

Platforma danas kreće skupljati potpise u online peticiji kojom nedvosmisleno šalje poruku da trebamo kvalitetnije obrazovanje i pravednije koeficijente te tražimo poštovanje temeljnog načela jednake plaće za jednak rad. Osim toga, Sindikat znanosti i sindikat Preporod najavili su kako će od idućeg tjedna svaki dan biti pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

“Čuli smo floskule da ima vremena za razgovor. Osam dana nakon što smo poslali mišljenje na Uredbu o koeficijentima, još uvijek nismo za stolom. Zato ćemo svaki dan biti pred Ministarstvom znanosti, toliko dugo dok nas ne shvate ozbiljno, ne prime na sastanak i počnu rješavati probleme”, najavio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti pa pozvao sve zaposlenike u resoru znanosti i obrazovanja, ali i sve građane da potpišu peticiju i podrže nastojanja sindikata da se znanosti i obrazovanju konačno osigura primjerena društvena pozicija.

Sindikati će se potruditi da pritisak koji nastane peticijom bude što veći, kazao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

“Kad skupimo te potpise, najavit ćemo naš idući korak. Iza nas stoje članstvo, zaposlenici nečlanovi te građani, a ne politika”, istaknuo je.

‘Ako smo jedinstveni, onda smo najjača vojska u ovoj državi’

Tamara Šoić iz grupe 45 minuta poslala je poruku o važnosti zajedništva u borbi za pravednije plaće.

“Ako meni nije bilo teško sjesti u auto i doći danas tu iz Rijeke, onda nikome ne bi trebalo biti teško podržati našu peticiju i zahtjeve za pravednim koeficijentima. Ako nismo jedinstveni, onda smo slabi; ako smo jedinstveni, onda smo najjača vojska u ovoj državi”, naglasila je.

Nastavničke su grupe snaga koja itekako može pridonijeti sindikalnoj borbi, istaknula je Ivana Valjak Ilić iz mreže Nastavnici organizirano.

“Naš resor je često neželjeno dijete, zadnji dobijemo ministra. Nekad se čini da nam je najbolje bilo raditi kad ministra nije bilo. Pa kako postoje ministri bez portfelja, možda bismo mi mogli biti portfelj bez ministra. Sigurno bi i dalje sve besprijekorno funkcioniralo, jer ovaj sustav uglavnom opstaje zbog entuzijazma i predanosti onih koji u njemu rade”, poslala je kritiku resornom ministru Fuchsu.

Sinergija sindikata i nastavničkih grupa je i 2019., u doba najvećeg štrajka u obrazovanju, postigla velike ciljeve. Važno je i sada držati se zajedno.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati i poslušati u videu ispod.


Ključne riječi:

ministarstvo znanosti, nastavničke grupe, peticija, prosvjed, sindikati

Vezane vijesti

Prednosti članstva