Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH

Vlada RH nema neposredne instrumente za intervenciju u sveučilišne poslove, no kad se radi o drastičnom rušenju temeljnih vrijednosti društva, građani od Vlade traže posredno djelovanje kroz promjenu zakonskih okvira te još i više kroz političko djelovanje

Poštovani predsjedniče Vlade RH!

Vlada RH ogradila se od aktualnih zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu s obrazloženjem da uvažava autonomiju sveučilišta i da ne može imenovati dekane i ravnatelje visokoškolskih ustanova. Prije nekoliko dana zamolili smo Vas za hitan sastanak povodom zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu. Pretpostavljamo da u moru Vaših obaveza za to niste imali vremena. Međutim, naše je mišljenje da se radi o tako važnom društvenom i političkom pitanju, rekli bismo gotovo sudbonosnom, da biste morali biti upoznati s pravim stanjem stvari.

Nije tu u fokusu samo Filozofski fakultet, već puno više nedopustivi način upravljanja ne samo najuglednijim sveučilištem u Hrvata, već, štoviše, cjelokupnim sustavom visokog obrazovanja, koji dopušta trgovinu utjecajem, ucjenjivanje resursima materijalne i statusne naravi, realizaciju privatnih interesa u suprotnosti s općim dobrom, vrstu suptilne, ali po posljedicama dramatične akademske korupcije, itd. Sve je to poznato mladim generacijama koje to u svome idealizmu teško podnose i traže vlastita rješenja izvan svoje zemlje.

Nema dvojbe da Vlada RH nema neposredne instrumente za intervenciju u sveučilišne poslove, ne samo kada se radi o kršenju akademskih prava i sloboda, već niti onda kada se radi o eklatantnom nezakonitom postupanju te drastičnom rušenju temeljnih vrijednosti društva i pretvaranju višestoljetne javne ustanove u poligon za međusobno razračunavanje i revanšizam. S onu stranu pitanja je li dobro to što Vlada ne može intervenirati u ovakvim ekscesnim situacijama, i je li to uopće praksa u većini demokratskih zemalja, dužni smo Vas upozoriti da građani od Vas ne traže neposrednu intervenciju, ali traže posredno djelovanje kroz promjenu zakonskih okvira te još i više kroz političko djelovanje.

Građani od Vlade RH očekuju, oprostite na toj sugestiji, jasno stajalište, čak i kada se radi o autonomnim subjektima, o tome je li neko postupanje prihvatljivo, je li ono dobro za društvo ili nije, i upozoriti na to što su temeljne vrijednosti ove zemlje koje ne smije nitko kršiti, a najmanje se to smije događati na sveučilištu. Građanima treba ponekad stajalište Vlade kao putokaz u šumi kontradiktornih informacija. Imajte na umu da bi sveučilište trebalo biti uzor običnim građanima i mjesto gdje se kreira matrica društvenih vrijednosti. Ne može niti jedna Vlada uspješno funkcionirati ako nema potporu produktivnih i odgovornih društvenih institucija.

Pozivanje na autonomiju sveučilišta puko je pokriće za nedopustivu samovolju rektora i njegove ekipe. Autonomija ne pripada čelnicima ustanove, već nastavnicima i znanstvenicima. Njena je svrha osigurati  slobodno istraživanje, kritičko mišljenje i podučavanje, a nije svrha zaštita malverzacija i manipulacija sredstvima i ljudima. U svim međunarodnim dokumentima koji standardiziraju pojam autonomije sveučilišta stoji da je autonomija sveučilišta tek institucionalni okvir za ostvarenje akademskih prava i sloboda pojedinaca, a ne za samovoljno raspolaganje društvenim sredstvima od strane uskih klika i klanova. I nadasve, bitan sadržaj pojma autonomije sveučilišta je odgovornost sveučilišta prema okruženju i društvu u kojem djeluje. Ideja autonomije nije ekskluzivna izoliranost od društva, već nadasve autonomno djelovanje u pravcu uključenja u društvena zbivanja na način povećanja njegove blagodati zahvaljujući najstručnijem dijelu populacije. Klatno autonomnosti zanjihano je u pravcu neodgovornosti i samodostatnosti.

Vlada RH odgovorna je prema građanima, radnicima i poduzetnicima, koji financiraju rad sveučilišta i ne može se oglušiti od pitanja prava i sloboda.

I na koncu, ovaj slučaj s Filozofskim fakultetom ponovno je na najotvoreniji način otvorio pitanje neodgovornog djelovanja pravosuđa. Ako čelnik ustanove dobije prijavu koju podnose kvalificirani znanstvenici koji iskazuju sumnju u zakonitost nečijeg izbora u zvanje ili u originalnost znanstvenog rada, on je dužan provoditi postupak ispitivanja. Nakon ove presude niti jedan čelnik to više neće raditi bez straha, jer će biti suđen za mobing pa će zbog toga još moći biti i smijenjen. Razumijete li što to znači za sustav visokog obrazovanja i znanosti? Pravosuđe je doista postalo nezavisno, ali od građana, poreznih obveznika, a u mnogim slučajevima i od prava i pravednosti. I to, poštovani premijeru, također financiraju građani, radnici i poduzetnici.

Srdačan pozdrav,

Vilim Ribić, glavni tajnik, v.r.

prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća, v.r.


Ključne riječi:

Andrej Plenković, autonomija sveučilišta, dopis premijeru, filozofski fakultet, otvoreno pismo, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva