Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Obilježeno 15 godina Sindikata znanosti

11. siječnja 1990. godine osnovan je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Ove godine obilježavamo 15. godišnjicu osnivanja, što je popraćeno prigodnim svečanim sastankom svih regionalnih vijeća, uz posebne goste Sindikata. Tim povodom svima čestitamo uspješnih sindikalnih 15 godina, te želimo još mnogo takvih obljetnica!

11. siječnja 2005. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja obilježio je 15 godina rada. Na svečanoj sjednici Regionalnog vijeća Zagreb prisutnima su se obratili predsjednik Sindikata Krunoslav Pisk, predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić te potpredsjednik Velikog vijeća Miljenko Šimpraga. članovima i čelnicima Sindikata čestitali su i eminentni gosti: ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, savjetnik za unutarnju politiku predsjednika Stjepana Mesića Igor Dekanić, te akademik Miroslav Radman.

Akademik Radman je Sindikatu poželio da i dalje igra važnu ulogu u pluralizmu i kvalitetnom razgovoru u kojem je “prirodna upravo konfrontacija ideja i projekata, a ne da se, kako to čine kromanjonci, konfrontiraju nositelji ideja.” U svom obraćanju prisutnima, ministar Primorac je istaknuo zadovoljstvo što nakon godinu dana svog rada sada bolje razumije mjesto, ulogu i značaj našeg sindikata, te naglasio koliko je rad sindikata važan za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Dr. Pisk je u svom govoru podsjetio na činjenicu da je 2005. godina proglašena međunarodnom godinom fizike, kao i na podatak da je Albert Einstein bio član sindikata. Vilim Ribić istaknuo je snagu kontinuiteta sindikalnog djelovanja, koja se očituje i u tome da je Sindikat sa svim dosadašnjim garniturama na vlasti prolazio sličnu fazu pritisaka u prvoj godini, da bi najkasnije od polovice mandata vlade ipak prihvaćale naše zahtjeve i postajale popustljivije: od 1996. i prosvjeda protiv Matešine vlade, preko štrajka u 2000. godini za vrijeme Račana, pa do prošlogodišnjeg štrajka i prosvjeda na Markovom trgu. Miljenko Šimpraga naglasio je neke od značajnih projekata koje je naš sindikat pokrenuo u proteklom razdoblju, posebno izdvojivši novi projekt stipendiranja djece umrlih članova.

Pogledajte i foto-album s fotografijama s proslave u Zagrebu, kao i slike s proslave iz Splita i Osijeka te pročitajte izvješća iz dnevnog tiska o sjednicama Regionalnih vijeća posvećenim 15-godišnjici osnivanja Sindikata u Splitu i Zagrebu.


Ključne riječi:

rođendan Sindikata

Prednosti članstva