Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ne dopustimo da u nama potrošač pobijedi građanina!

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pozvao je sve građane da u ova dva preostala dana do završetka akcije daju svoj potpis građanskoj inicijativi “Za referendum!”

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić pozvao je sve građane da u ova dva preostala dana do završetka akcije daju svoj potpis građanskoj inicijativi “Za referendum!”

SVIM GRAĐANIMA, ZAPOSLENICIMA, ČLANOVIMA SINDIKATA!

Poštovane i drage kolegice i kolege, članice i članovi, zaposlenici i zaposlenice!

Ostalo je svega još 2 dana, petak i subota, za skupljanje potpisa za referendum protiv novog Zakona o referendumu. Nismo skupili još dovoljno potpisa. Nalazimo se na ivici. Bez maksimalnog uključenja građana, kako na štandovima tako i u potpisima, moguć je neuspjeh cijele akcije.

Za budućnost svakog pojedinca, za budućnost demokracije, neuspjeh bi mogao imati nesagledive posljedice.

Neuspjeh bi značio trajnu nemoć građana da spriječe odluke koje politički otuđene skupine donose na štetu naroda i zemlje (primjerice, plaćanje zdravstvenih usluga, koncesije naše obale, privatizacija svega i svačega, od obrazovanja do voda i šuma itd. itd.).

Neuspjeh bi značio potkopavanje volje narodne većine, a to znači ismijavanje demokracije kao vladavine većine. Značio bi okamenjivanje sadašnje formalne demokracije u kojoj politika vlada najčešće u ime imućne manjine nad većinom građana temeljem prijevare birača jednom u četiri godine.

Neuspjeh bi značio produljenje političke vladavine u interesu onih koji im financiraju predizborne kampanje a u kojima caruju lažna obećanja data javno narodu i stvarna tajna obećanja data financijskom i krupnom kapitalu.

Takvome stanju parirati možemo učinkovito samo referendumima. U suprotnom pretvorit će nas u ovce koje im trebaju samo jednom u četiri godine. Ja ne želim biti ovca, a uvjeren sam da to ne želi biti nitko. Želimo biti dostojanstveni ljudi koji mogu utjecati na svoje živote i na stanje u svojoj zemlji, a u kojoj politika treba vladati zajedno s nama a ne nad nama.

Kažu neki da narod može na referendumima pogriješiti. Valjda nam hoće reći kako političari ne griješe. Katastrofalno stanje u zemlji posljedica je stravičnih grešaka isključivo naših političara.

Pohlepi kapitalizma ne može parirati nikakav socijalizam, već isključivo jačanje utjecaja naroda i građana. Suprotnost bezobzirnom i kratkovidnom kapitalizmu može biti samo demokracija u svojoj pravoj izvedbi, što uključuje volju naroda i između izbornih ciklusa.

Zbog svega toga pozivamo Vas na maksimalni angažman, na pozivanje svojih ukućana, prijatelja, poznanika, radnih kolega da daju potpise u našoj akciji još ova zadnja dva dana.

Ne dopustimo da u nama potrošač pobjedi građanina.

Srdačno i osobno.

U Zagrebu, 11. lipnja 2015. godine

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, v.r.


Ključne riječi:

prikupljanje potpisa, referendum o referendumu, Za referendum!

Vezane vijesti

Prednosti članstva