Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na GSV-u o neradnoj nedjelji i o Europskom stupu socijalnih prava

Europski socijalni model ponovno živi i ponovno se govori o uklanjanju siromaštva, o jednakosti, o rastu nejednakosti. To je važna tema jer se smanjivanjem nejednakosti u društvu povećava ekonomski prosperitet

Glavne teme 235. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća bile su reguliranje rada nedjeljom, Akcijski plan za provedbu Europskog stupa socijalnih prava, uključujući i Deklaraciju sa socijalnog samita u Portu te revidirane smjernice EU za regionalne potpore. Uz socijalne partnere, sjednici je prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

– Održali smo zaista sadržajnu sjednicu GSV-a. Raspravili smo tri teme važne za hrvatsko društvo, važne za gospodarstvo, važno za radnike. Ministar Aladrović i ja dali smo izvješće o socijalnom summitu u Portu o europskom stupu socijalnih prava gdje smo svim partnerima predstavili napore Hrvatske u ovoj krizi bez presedana, rekao je Plenković.

Vilim Ribić rekao je da je na sjednici bio visoki stupanj suglasnosti. Male su disonancije bila od dijela ljudi kad je bilo riječi o radu nedjeljom, ali to je relativno zanemarujuće te su sva tri partnera sklona da se taj problem riješi na ovaj ili onaj način.

– Sindikati su upozorili na sve pogubne posljedice rada nedjeljom. Oko regionalne distribucije sredstava dobivena je suglasnost, a oko izvješća iz Porta je bilo dosta rasprave. Ovo su radikalne promjene na nivou Europske unije. EU se vraća svome socijalnom i političkom identitetu koji je izgubila u prvoj financijskoj krizi prije 10-ak godina. Europski socijalni model ponovno živi i ponovno se govori o uklanjanju siromaštva, o jednakosti, o rastu nejednakosti. To je važna tema jer se smanjivanjem nejednakosti u društvu povećava ekonomski prosperitet, rekao je Ribić.

– Hrvatska je uspjela očuvati radna mjesta, sačuvala proizvodnju. Ono je bio ekskluzivni kapitalizam, a ovo je inkluzivni kapitalizam, odnosno vraćanje europskom socijalnom modelu, dodao je Ribić.

Vezano uz socijalni samit u Portu, na kojem je usvojena Deklaracija koja uključuje konkretne ciljeve povezane s provedbom Europskog stupa socijalnih prava i nedavno usvojenim Akcijskim planom, predsjednik Vlade i ministar rada istakli su opredijeljenost Hrvatske za izgradnju socijalne Europe ali i (pre)visoke ciljeve iz Akcijskog plana do 2030. – primjerice:

  • postići stopu zaposlenosti od najmanje 78 posto (osobe od 20 do 64 godine starosti),
  • prepoloviti jaz u stopi zaposlenosti žena i muškaraca,
  • postići najmanje 60 posto uključenosti odraslih u edukaciju godišnje,
  • smanjiti broj osoba u riziku od siromaštva za najmanje 15 milijuna.

Poslodavci su također podržali napore vezane uz provedbu Europskog stupa socijalnih prava, no kod pitanja neradne nedjelje imali su, očekivano, nešto drugačija stajališta.

– HUP podržava zaključke iz Porta vezano za socijalno-europsku uniju, zadovoljni su i s povećanjem potpora za naše regije. Oko prijedloga promjena rada nedjeljom, načelni stav je da je HUP protiv bilo koje vrste administrativnih ograničenja na slobodu rada i poslovanja i trebamo više vremena da razmotrimo ovaj zakon. Smatramo da u mjere krize nije i najbolje vrijeme za takve mjere. Očitovat ćemo se o tome i vidjeti primarno koji je stav naše udruge trgovine, rekao je predstavnik HUP-a.

Vlada je najavila da će po treći put pokušati donijeti zakon kojim će se zabraniti, odnosno ograničiti rad trgovina nedjeljom. Oba prethodna zakona pala su na Ustavnom sudu 2004. i 2009. godine.


Ključne riječi:

europski socijalni model, Europski stup socijalnih prava, GSV, zabrana rada nedjeljom

Vezane vijesti

Prednosti članstva