Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

GSV za izravnija rješenja u reformi znanosti i visokog obrazovanja

U petak će Hrvatski sabor raspravljati o Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Tim povodom ukazujemo vam na zaključak 246. sjednice GSV-a koji donosi relevantna stajališta o toj temi.

U petak, 8. srpnja Hrvatski sabor će raspravljati o Prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te o reformi našeg sustava. Tim povodom ukazujemo vam na zaključak 246. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća koji donosi relevantna stajališta o toj temi.

 

Broj: 26/22

Zagreb, 7. lipnja 2022.

 

Gospodarsko-socijalno vijeće je na 246. sjednici održanoj 6. lipnja 2022. godine raspravljalo o točki dnevnog reda: „Reforma visokog obrazovanja“ te na temelju članka 27. stavka 4. Poslovnika o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i njegovih radnih tijela, donosi sljedeći

ZAKLJUČAK
  1. Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljalo je o reformi visokog obrazovanja i znanosti u kontekstu javne rasprave povodom Nacrta zakona o visokom obrazovanju i znanstvene djelatnosti.
  1. Sudionici rasprave, predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasili su se o zabrinjavajućoj dijagnozi stanja u visokom obrazovanju i znanosti i ciljevima koje bi trebalo postići novim zakonom.
  1. Gospodarsko-socijalno vijeće polazi od toga da visoko obrazovanje i znanost trebaju postati uzor i inspiracija cijelome društvu, stoga zakone treba raditi po mjeri građana, a ne prema partikularnim interesima onih kojima status quo odgovara.
  1. Gospodarsko-socijalno vijeće pozdravlja pozitivne promjene u samome Zakonu i istovremeno upozorava da na Zakonu treba nastaviti raditi kako bi se doista i ostvarili postavljeni ciljevi te zaštitio javni interes. Zakon je korak naprijed, ali sustavu visokog obrazovanja i znanosti treba više koraka, zbog čega Gospodarsko-socijalno vijeće očekuje izravnija rješenja koja će onemogućiti uočene slabosti.
  1. Poslodavci i sindikati prepoznaju važnost uvođenja programskih ugovora pri financiranju visokog obrazovanja i znanosti, čime se afirmira svrhovitost autonomije sveučilišta, zatim, uvođenje obavezne prethodne akreditacije prije osnivanja studijskih programa kako bi se zaustavilo nekontrolirano povećanje istih kao i razdvajanje zvanja od radnih mjesta te druge novine.
  1. Sindikati i poslodavci, suglasni su da je nužno potrebno stvoriti takve mehanizme i konstitucije unutar sveučilišta koje će omogućiti građanima i poreznim obveznicima ostvarenje njihovih legitimnih interesa i prava utjecaja na odgovoran rad sveučilišta. To je moguće osigurati samo posredstvom i aktivnom ulogom države u nadzoru nad poštivanjem zakonitosti i nad financijskim poslovanjem u radu sveučilišta, a u okvirima autonomije sveučilišta.
  1. Nužna je prilagodba visokog obrazovanja dinamičnim društvenim okolnostima i potrebama u modernom svijetu neslućenih promjena. Toj dinamici nužna je prilagodba svih subjekata u društvu pa i sveučilišta i znanosti. Zakon valja osigurati ingerencije i sadržaje koje će obvezati i sveučilište i državu u tom pravcu.
  1. Predstavnici sindikata upozorili su na nekoliko neprihvatljivih rješenja, kao što je prekarni rad asistenata i nereguliranost stručnog rada za tržište.

 

Predsjednik
Gospodarsko-socijalnog vijeća

Marin Piletić


Ključne riječi:

GSV, reforma znanosti i visokog obrazovanja, zakon o visokom obrazovanju

Vezane vijesti

Prednosti članstva