Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Socijalni partneri pozvali na reformu GSV-a

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata uputili su kritiku na dosadašnji rad tog tijela, posebice na njegovu neučinkovitost, zbog čega pojedini članovi tijela preispituju svrhu daljnjeg dolaženja na sjednice

Dugotrajno nezadovoljstvo radom Gospodarsko-socijalnog vijeća dobilo je svoje finale na zadnjoj sjednici, održanoj 6. veljače, na kojoj su teme bile Izvještaj o radu GSV-a u prethodnoj godini te plan rada za 2023. godinu. Tim povodom su predstavnici Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata, Vilim Ribić, Marija Hanževački i Krešimir Sever, uputili kritiku na dosadašnji rad tog tijela, posebice na neučinkovitost rada koja se očituje u informacijama koje se samo primaju na znanje, neizvršenju godišnjih planova i programa, kao i zaključcima GSV-a koji se počesto ne provode, zbog čega pojedini članovi tijela preispituju svrhu daljnjeg dolaženja na sjednice, te su pozvali na reformu tog tijela.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u svom je izlaganju zauzeo sličan stav o neučinkovitosti GSV-a, ali uz izraženi pesimizam da je stvari moguće i potrebno mijenjati. Poslodavci su, s druge strane, podržali legitimno pravo sindikalne strane na kritiku rada GSV-a, uz napomenu da eventualne promjene ne bi trebale stati samo na intervencijama u Sporazum o radu GSV-a i Poslovnik. Sudionici su se usuglasili da bi trebalo ići u smjeru razvoja GSV-a kao institucije s pratećim stručnim službama koje bi potpomagale rad tog tijela u pripremi sjednica i u kasnijoj implementaciji njihovih ishoda.

Na prijedlog Matice hrvatskih sindikata, donesen je zaključak da Ministarstvo rada istraži inozemne prakse rada takvih tripartitnih tijela za socijalni dijalog u svrhu moguće reforme Gospodarsko-socijalnog vijeća u operativnije, bolje kapacitirano tijelo koje bi bilo sposobno kvalitetnije pripremiti i  sprovoditi u djelo vlastite zaključke.

 


Ključne riječi:

GSV, reforma, socijalni dijalog, socijalni partneri

Vezane vijesti

Prednosti članstva