Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Mrsić širenjem pregovaračkog odbora razbija jedinstvo volje sindikalne strane

Pri imenovanju članova i provođenju postupka utvrđivanja reprezentativnosti, zakonske odredbe obvezuju na poštivanje načela neovisnosti, nepristranosti i objektivnosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Odluka Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti o tome da u budućim pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama bude 11 članova Pregovaračkog odbora potpuno je na tragu ranije najave ministra rada i mirovinskog sustava, Miranda Mrsića. Dio javnosti vjerojatno u tome ne vidi problem. Međutim, Povjerenstvo bi moralo u svome radu biti neovisno. Pri imenovanju članova i provođenju postupka utvrđivanja reprezentativnosti, zakonske odredbe obvezuju na poštivanje načela neovisnosti, nepristranosti i objektivnosti. To da ministar unaprijed zna koliko će Pregovarački odbor imati članova, upućuje na ovisnost Povjerenstva o ministru i tijelima izvršne vlasti. To je ozbiljno narušavanje standarda i principa koje propagira Međunarodna organizacija rada, čijih konvencija je RH potpisnik.

Vlada RH nije samo tijelo izvršne vlasti, već je i poslodavac stotinama tisuća ljudi i ne smije imati moć odlučivanja u međusindikalnim odnosima, jer time može pogodovati sebi i svojim interesima određujući sastav Pregovaračkog odbora suprotne strane. Primjerice, ovaj puta u njega su ušli sindikati koji prema dosadašnjim propisima u njemu nisu mogli sudjelovati (prema broju svojih članova). Ti sindikati, čak niti po novom Zakonu nisu reprezentativni za pregovore u svojoj djelatnosti i ne mogu tamo biti pregovarači, ali ovdje na najvišoj razini za njih vrijedi izuzeće i ovdje mogu biti pregovarači. Očito se želi razblažiti i oslabiti jedinstvo volje u pregovaračkom timu sindikalne strane. Da je Povjerenstvo neovisno, onda bi broj članova Pregovaračkog odbora podesilo tome da u pregovorima sudjeluju samo sindikati koji su prema Zakonu reprezentativni u svome području, jer bi to bilo konzistentno. Ovako imamo dva različita kriterija, po volji Vlade RH.

Ovaj nedemokratski i manipulativni slijed odluka posljedica je Zakona o reprezentativnosti kojim Vlada RH dobiva ovlasti da razbija i manipulira sindikalnom scenom na način neprimjeren demokratskom svijetu. Iz tog razloga taj je Zakon ovih dana dostavljen Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, a bit će uskoro dostavljen i Međunarodnoj organizaciji rada.

U Zagrebu, 7. studenoga 2012. godine

Za Maticu hrvatskih sindikata

Vilim Ribić, predsjednik, v. r.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, Mirando Mrsić, pregovarački odbor, Zakon o reprezentativnosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva