Nakon ovakvih izjava, Linić bi morao otići!

Čelnici URSH-a i MHS-a organizirali su konferenciju za tisak povodom opasnih prijetnji ministra Linića predsjedniku Carinskog sindikata Hrvatske Rini Štoriću.

Čelnici URSH-a i MHS-a organizirali su konferenciju za tisak povodom opasnih prijetnji ministra Linića predsjedniku Carinskog sindikata Hrvatske Rini Štoriću.

Na nedavnu izjavu Slavka Linića da je on opasan čovjek i da ga se Štorić treba čuvati prvi se osvrnuo predsjednik URSH-a Damir Jakuš, istaknuvši da je takva retorika resornog ministra prema čelniku sindikata pokušaj da se prijetnjama onemogući izjašnjavanje članova sindikata o mogućim akcijama u borbi za njihova prava i potsjetio da je Linić svojedobno članove bivše Vlade nazivao “opasnim ljudima opasnih namjera”, a sada tako govori o sebi samome.

Rino Štorić ponovio je kako dosad, unatoč pismenim upitima za socijalni dijalog, nije imao nikakvih osobnih kontakata s ministrom Linićem, te je ostao šokiran izrečenim ministrovim prijetnjama. Nadodao je kako je u njegovom i u interesu njegovih članova bolja suradnja s ministarstvom i da Carinski sindikat nikada nikome nije objavio rat, niti je o tome bilo riječi tijekom kratkog razgovora s Linićem. Napomenuo je kako tijela Carinskog sindikata uopće još nisu ni donijela odluku o štrajku.

Vilim Ribić, predsjednik MHS-a, naglasio je kako se izjavom Slavka Linića narušavaju demokratski standardi i ugrožava pravo na štrajk koje je ljudsko pravo zaštićeno konvencijama Međunarodne organizacije rada koje je RH ratificirala. Riječ je o Vladi koja se koristi nasiljem, istaknuo je Ribić i postavio pitanje što bi bilo da Slavko Linić doista ima mogućnost ostvariti svoje prijetnje, potsjetivši pritom na metafore nekih drugih političara u povijesti, poput Slobodana Miloševića, koje su nažalost postale stvarnost, kao i na primjere sindikalista koji su izgubili život u borbi za radnička prava. Dodao je kako je sada očito da je tijekom posljednjeg sastanka Vlade i sindikata, na kojem su se prvi put u dugo vremena pojavili neki ohrabrujući trendovi u smjeru istinskog dijaloga i razumijevanja, Linić sjedio s figom u džepu. Poručio je premijeru Milanoviću kako nakon ovakvih rečenica, u kojima se legalni i legitimni štrajk proglašava ratom, Slavko Linić ne bi imao mjesta ni u jednoj pristojnoj vladi.

Branimir Mihalinec, potpredsjednik Matice, na početku konferencije se osvrnuo na dvostruke standarde Državnog izbornog povjerenstva, koje je planirani sindikalni prosvjed dan prije lokalnih izbora proglasilo kršenjem izborne šutnje zbog mogućeg spominjanja Vlade i Vladinih dužnosnika, dok tim istim dužnosnicima dopušta da slobodno govore o Vladi i o Vladinim aktivnostima.

Više informacija saznajte preslušavanjem audio zapisa s konferencije:

24.5.2013. – Konferencija za tisak Matice hrvatskih sindikata


Ključne riječi:

Carinski sindikat Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, opasne izjave, Slavko Linić, Udruga radničkih sindikata Hrvatske

Vezane vijesti

Prednosti članstva