Kako su tekli pregovori o plaćama

Pregovori o plaćama u javnim službama započeli su 11. listopada, a prekinuti 02. studenoga. Kronološki pregled tijeka pregovora:Sindikati javnih službi ne odustaju od uskla?ivanja plaća s gospodarstvom. Na konferenciji za tisak održanoj 26. listopada izvijestili su o jučer održanom pregovaračkom sastanku, na kojem su predložili Vladi dva plana sustizanja plaća u privredi. Iz dnevnog tiska […]

Pregovori o plaćama u javnim službama započeli su 11. listopada, a prekinuti 02. studenoga.

Kronološki pregled tijeka pregovora:Sindikati javnih službi ne odustaju od uskla?ivanja plaća s gospodarstvom. Na konferenciji za tisak održanoj 26. listopada izvijestili su o jučer održanom pregovaračkom sastanku, na kojem su predložili Vladi dva plana sustizanja plaća u privredi. Iz dnevnog tiska izdvajamo: “Početniku u javnoj službi pet posto veća plaća od prosjeka privrede” (“Novi list”, 27. listopada 2006.) Pročitajte i članak iz “Slobodne Dalmacije”, te poslušajte snimku iz emisije “Aktualni 101”Izdvajamo i zanimljiv članak iz “Jutarnjeg lista” od 04. studenoga 2006. – “Umjesto smanjenja, potpore opet rastu“, o ponovnom povećanju izdataka za državne potpore.Za pregovore o plaćama Sindikat je izradio detaljnu analizu plaća. 1. Prosječne bruto plaće u odnosu na 4. kvartal 2003. godine Prosječne bruto plaće u odnosu na 4. kvartal 2003. godine – detaljnije2. Prosječne bruto plaće u odnosu na 3. kvartal 2001. godine Prosječne bruto plaće u odnosu na 3. kvartal 2001. godine – detaljnije3. Prosječne bruto plaće u odnosu na 1. kvartal 2000. godine Prosječne bruto plaće u odnosu na 1. kvartal 2000. godinedetaljnije PRETHODNE VIJESTI: 1.) Uoči nastavka pregovora, sindikati javnih službi od Vlade traže osnivanje povjerenstva za uskla?ivanje kretanja plaća, donošenje formule za uskla?ivanje plaća u idućih tri do pet godina i najavljuju mogućnost organiziranja štrajka već u studenome. Opširnije u člancima iz dnevnog tiska: “Sindikati javnih službi traže povećanje plaća od 20 posto” (“Jutarnji list”, 24. listopada 2006.) “čekamo povišicu do 15. studenoga ili štrajk” (“Večernji list”, 24. listopada 2006.) “U studenome štrajk na fakultetima i u školama” (“Slobodna Dalmacija”, 24. listopada 2006.)

2.) Pregovori Vlade i sindikata javnih službi nastavljeni su u četvrtak, 19. listopada. Više u članku iz “Vjesnika” od 20. listopada 2006.3.)Sindikati javnih službi odbili su petpostotno povećanje osnovice plaća, te zaprijetili štrajkom. Na konferenciji za tisak održanoj 17. listopada sindikati javnih službi poručili su kako im je neprihvatljivo petpostotno povećanje osnovice plaća koje ime je ponudila Vlada, te su zaprijetili štrajkom u studenome. Potpredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić ocijenio je kako dvadesetpostotno zaostajanje plaća nije moguće ukloniti u samo jednoj godini. “Želimo pregovarati o trogodišnjem razdoblju, dok je Vlada spremna pregovarati samo o 2007. godini”, rekao je Ribić, dodajući da je to stoga što Vlada nema koncept. Sindikati su nezadovoljni načinom pregovora, koji su, po njihovim tvrdnjama, pretvoreni u monologe ministra financija Ivana Šukera. “Iz Vlade nećemo izaći sa samo petpostotnim povećanjem, a hoće li to biti 7, 8 ili 10 posto pregovarat će se u četvrtak, s time da se zaostatak od 21 posto mora nadoknaditi tijekom dvije godine.”, poručili su sindikati. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ocijenila je kako bi bilo najučinkovitije da i državni i javni službenici organiziraju generalni štrajk. Pregovori Vlade i Sindikata javnih službi zapeli su prošli tjedan, na samom početku jer pregovarači nisu mogli suglasiti na koje će se razdoblje pregovori odnositi. 4.) U izjavi premijera na Dan učitelja o mogućem rastu plaća u obrazovanju vidi se učinak nastavljenih razgovora o plaćama. Razgovori su nastavak aktivnosti Sindikata tijekom kolovoza. Izjavu premijera pročitajte u sljedećem članku: “Od iduće godine veće plaće prosvjetarima” (“Vjesnik”, 06. listopada 2006.) 5.) Sindikat je napravio analizu kretanja plaća i zaključio da će s takvim skromnim porastom ova Vlada u tijeku svoga mandata smanjiti kupovnu moć zaposlenika u prosvjeti i javnim službama za 7%. O tome smo višekratno izvijestili javnost, zainteresiravši medije za temu. Dio objavljenog ovdje vam prezentiramo.“Državnim službenicima malo pet posto” (Slobodna Dalmacija, 03. kolovoza 2006.)“Ribić za dvoznamenkasti rast plaća” (Vjesnik, 03. kolovoza 2006.)“Službenicima samo pet posto” (“Slobodna Dalmacija”, 04. kolovoza 2006.)“Ribić: Za ovu Vladu su Dinamo i Hajduk prosvjetiteljske ustanove” (Novi list”, 09. kolovoza 2006.)“Vilim Ribić: Tražimo 15 posto veće plaće” (Tjednik “Zagreb News”, 23. kolovoza 2006.)“Šuker za plaće još 400 milijuna” (“Večernji list”, 25. kolovoza 2006.)“Hrvatima važniji Pršo, nego ministar prosvjete” (“Novi list”, 13. rujna 2006.)


Ključne riječi:

plaće, statistika plaća, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva