Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Sindikalne središnjice napustile sastanak o mirovinskoj reformi i najavile prosvjed

Sindikati su napustili sastanak nakon što je Pavić odbio pregovarati o snižavanju dobi za odlazak u mirovinu i penalizaciji za prijevremeni odlazak u mirovinu.

18. rujna 2018.

(Autor: Hina, 17.9.2018.)

Predstavnici sindikata u ponedjeljak su demonstrativno napustili sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem na kojem su razgovarali o najavljenoj mirovinskoj reformi jer, tvrde sindikalci, ministar nije uvažio njihove prijedloge pa su dovedeni pred gotov čin, zbog čega najavljuju izlazak radnika na ulice.

Sindikati su napustili sastanak nakon što je Pavić odbio pregovarati o snižavanju dobi za odlazak u mirovinu i penalizaciji za prijevremeni odlazak u mirovinu, rekao je Hini predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Prema prijedlogu mirovinske reforme koji je procurio u javnost, u mirovinu će se ubuduće ići sa 67 godina, strože će se penalizirati prijevremene mirovine, a dodatak od 27 posto predviđen je samo za one koji prijeđu u prvi mirovinski stup.

Sastanak je trajao manje od sat vremena, a Novosel tvrdi da ono što im je ponudio Pavić nije nikakav socijalni dijalog jer je unaprijed “zamrznuo” ono što želi promijeniti u paketu mirovinskih zakona.

“Socijalni partneri su dovedeni pred gotov čin. Odbijeni su naši ključni zahtjevi – da se ne diraju dobna granica i dodatne penalizacije za prijevremeni odlazak u mirovinu, te da se ne diže dobna granica u slučaju 41 godine staža i 61 godine života. Očito se tu Pavić i Vlada dodvoravaju Europskoj komisiji i Svjetskoj banci”, rekao je Novosel.

Još smo tijekom ljeta najavili prosvjede za jesen, pozvat ćemo naše članove i radnike da izađu na ulice i odupru se nerazumnim prijedlozima Vlade, poručio je Novosel dodavši kako će sindikalne središnjice vrlo brzo donijeti odluku o tome.

Komentirajući odlazak revoltiranih sindikalnih čelnika, ministar Pavić podsjetio je da se već po sadašnjem zakonu od 2038. godine odlazi u mirovinu sa 67 godina, te da je to u nacionalnom planu reformi Vlade već nekoliko godina.

Izrazio je zadovoljstvo što su poslodavci, za razliku od sindikata, poduprli taj prijedlog.

“Socijalni dijalog ima dvije strane, idemo dalje s razgovorom”, poručio je Pavić.


Ključne riječi:

mirovinska reforma, MRMS, sindikalne središnjice

Vezane vijesti

Prednosti članstva