HRT Hrvatska uživo, 25.7.2017. – o situaciji na Hrvatskim studijima

Sindikat znanosti je 25.7.2017. održao konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o nezakonitim zapošljavanjima na Hrvatskim studijima i sramotnoj politici čelništva Sveučilišta u Zagrebu. U Hrvatskoj uživo objavljen je kvalitetan prilog, a donosimo i prikaz izvještaja s Tportala.

27. srpnja 2017.

S obzirom na dobro medijsko praćenje konferencije za medije organizirane povodom situacije na Hrvatskim studijima u nastavku donosima prilog iz emisije HRT Hrvatska uživo.

U nastavku prenosimo i pisani izvještaj s Tportala.

PRLJAVI VEŠ NA SVEUČILIŠTU

Sindikat znanosti upozorava na nezakonita zapošljavanja na Hrvatskim studijima

• Autor: Z. K./Hina
• Zadnja izmjena 25.07.2017 16:26

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je u utorak na nezakonita zapošljavanja i produljenja ugovora o radu na Hrvatskim studijima, te na pokušaj otpuštanja sindikalnog povjerenika Tomislava Janovića.

Pravnica sindikata Ana Petošić izvijestila je na konferenciji za novinare da su u razdoblju od veljače do lipnja 2017. na Hrvatskim studijima raspisana 33 javna natječaja za zapošljavanje, od čega su 24 za nova radna mjesta, a devet za napredovanja zaposlenika na viša radna mjesta.

Sindikat smatra da su zapošljavanja nezakonita jer im nije prethodilo donošenje novih studijskih programa, koji su ključni element u određivanju sadašnjih i budućih kadrovskih potreba, što je obveza iz akreditacijskog postupka Hrvatskih studija.

Također, natječaji su raspisani bez postojanja općeg akta kojima bi radna mjesta na koja se zapošljava trebala biti predviđena, što je, naglasila je Petošić, suprotno odredbama Statuta Sveučilišta u Zagrebu.

Petošić: Proizvoljno zapošljavanje i produljenje ugovora o radu

“Radi se o nezakonitom, posve proizvoljnom zapošljavanju na ogroman broj radnih mjesta koja nisu unaprijed predviđena, bez pravila i jasnih kriterija po kojima se zapošljava”, ističe Petošić.Ukazala je i na slučaj produljenja ugovora o radu profesorima Jasni Jeličić-Radonić i Mislavu Kukoču – zaposlenicima Sveručilišta u Splitu koji ove godine navršavaju 65 godina života, pa bi im radni odnos trebao prestati istekom akademske godine.Ustvrdila je da ih se ne zapošljava radi stvarne potrebe nego da se formalno ispune pretpostavke kako bi im se odobrilo produljenje radnog odnosa na slijedećih pet, odnosno dvije godine, i to na odsjeku na kojem je upisna kvota studenata prepolovljena.

“Očito je ocjenjeno da te profesore koje Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu više ne treba, Hrvatski studiji jako trebaju, i to u okolnostima u kojima je ove godine prvo ukinuta, a nakon intervencije sindikata prepolovljena kvota studenata za upis na filozofski odsjek Hrvatskih studija”, kazala je Petošić.
Naglasila je da dvoje profesora prelazi na Hrvatske studije pred kraj akademske godine u kojoj nisu predviđeni nastavnim izvedbenim planovima, slijedom čega ne mogu izvoditi nastavu.

Radeka: Predsjednica “žutog sindikata” sudi sindikalnom povjereniku

Također, zakonske pretpostavke produljenja radnog odnosa, odnosno nastavka rada zaposlenika iza 65 godina jesu da je osoba u radnom odnosu s visokim učilištem koje mu omogućava nastavak rada iza 65 godina, te da postoji potreba za nastavkom rada, kaže Petošić.

Predsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka upozorio je kako je u tijeku stegovni postupak, koji je pretkorak za mogućnost dodjeljivanja otkaza, sindikalnom povjereniku na Hrvatskim studijima Tomislavu Janoviću.

Za njega je “ad hoc” organizirano stegovno povjerenstvo, na čijem je čelu Vlatka Vukelić, predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata, kojeg je Radeka nazvao “žutim sindikatom”.
Janović je s još četvoricom zaposlenika Hrvatskih studija prijavio profesora Mislava Kukoča za autoplagijat, a uz njega su prijavljeni i prorektor Ante Čović i bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić s navodima da su za plagijat znali, ali su unatoč tome potpisali pozitivno mišljenje za izbor Kukoča u više zvanje.

“Ne sporimo akademskoj zajednici da vodi kadrovsku politiku, ali je mora voditi na zakonit način i tako da se rukovodi optimalnošću funkcioniranja sustava i odgovornošću izbora najboljih, a ne kadroviranjem po bilo kojim preferencijama, poznanstvima, prijateljstvima ili klanovima”, poručio je Radeka.

Ribić: Pokušaj da Hrvatski studiji postanu “privatna prćija”

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić ustvrdio je da se radi o urušavanju, rušenju i srozavanju ugleda najuglednije institucije u Hrvatskoj – zagrebačkog Sveučilišta, nazvavši to “politikom iz mračnog vilajeta”.

“Pravi je razlog zašto se to događa pokušaj da se ovlada Hrvatskim studijima kao ‘privatnom prćijom’, pokušaj da se obavi transformacija kadrova i maknu ljudi koji su prijavili profesora etike za akademsku neetičnost. Pokušaj otpuštanja sindikalnog povjerenika je napad na temeljne demokratske standarde u ovoj zemlji i europskoj civilizaciji”, rekao je Ribić.
Uz ocjenu kako je Sveučilište zbog toga palo “na dno”, Ribić je za odgovornost prozvao prorektora Antu Čovića, rektora Damira Borasa i “sve one koji su Borasa izabrali za dekana Filozofskog fakulteta, jer su znali o kome se radi”.

“Svjedoci smo da se funkcije rektora i prorektora ne iskorištavaju za dobro zajednice nego za vlastite interese”, ustvrdila je predstavnica sindikata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić, pozvavši akademsku zajednicu da se protiv toga pobuni.


Ključne riječi:

Hrvatski studiji, mediji, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva