Demanti: sindikati nisu za ukidanje studentskog rada

Portal Direktno.hr objavio je naš zahtjev za ispravak netočnih informacija o navodnom sindikalnom zahtjevu za zabranu studentskog rada, koje su se pojavile u nekoliko tekstova objavljenih na tom portalu. Uz to, bili smo primorani demantirati i druge objavljene neistinite informacije o sindikalnim stajalištima prema stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) te o direktnom upisu u srednje škole i fakultete za djecu hrvatskih branitelja.

28. kolovoza 2017.

Portal Direktno.hr objavio je naš zahtjev za ispravak netočnih informacija o navodnom sindikalnom zahtjevu za zabranu studentskog rada, koje su se pojavile u nekoliko tekstova objavljenih na tom portalu. Uz to, bili smo primorani demantirati i druge objavljene neistinite informacije o sindikalnim stajalištima prema stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) te o direktnom upisu u srednje škole i fakultete za djecu hrvatskih branitelja.

U nastavku donosimo cjeloviti tekst demantija:

Direktno.hr
Glavna urednica
Marja Čolak
Županići 2E, Jarun
10000 Zagreb

Zahtjev za ispravak netočnih informacija

Poštovani,

portal Direktno.hr objavio je tekstove naslovljene Ribić i Sever za Direktno: Razmišlja se o zabrani rada studentima (18.8.2017.), Društvene štetočine pod krinkom zaštitnika radničkih prava (19.8.2017.) te Vukelić: Na Ribićevu inicijativu djeca branitelja izgubila su povlasticu (21.8.2017.) u kojima se iznose brojne netočne informacije o Sindikatu znanosti i Matici hrvatskih sindikata te o čelniku tih organizacija Vilimu Ribiću, stoga tražimo da odmah objavite sljedeći ispravak.

U izjavi koju je prenio portal Direktno.hr, g. Ribić rekao kako je za „ukidanje sadašnje prakse po kojoj je studentski rad masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, pri čemu on postaje manipulacija na štetu države i radnika“. Navedena izjava g. Ribića ni u kojem pogledu ne implicira i ne predlaže ukidanje studentskog rada u nadolazećim zakonskim izmjenama, već naprotiv, izjava predstavlja zahtjev za kvalitetnijom regulacijom studentskog rada kako bi se on vratio svom izvornom smislu i opsegu u skladu s dobrom praksom drugih članica EU, što je u interesu i samih studenata. Stoga je netočna u tim tekstovima u nekoliko navrata navedena informacija da se „razmišlja o zabrani rada studentima“, „da su na jednom nedavnom sastanku predstavnici sindikata predložili zabranu rada studenata i učenika“, „da je jedan od aktera ove sumanute ideje i Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata“ te da „sindikalna središnjica koju u liku i djelu zastupa Vilim Ribić želi limitirati i ukinuti studentski rad“.

Nadalje, potpuno je netočna i neistinita tvrdnja o „golemoj društvenoj šteti koju je gospodin Ribić već jednom učinio hrvatskim studentima na polju njihovih prava“, referirajući se pritom na ukidanje povlastice izravnog upisa u srednje škole i fakultete za djecu hrvatskih branitelja iz 2006. godine, koje je u gore navedenim tekstovima na neobičan način povezano s aktualnom problematikom studentskog rada. Istina je da je Ustavni sud RH ukinuo spornu odredbu zbog njene suprotnosti ustavnim načelima, uz obrazloženje kako Ustavom zajamčena dostupnost srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja pod jednakim uvjetima i u skladu sa sposobnostima ne poznaje i ne priznaje iznimke, odnosno mogućnost da netko ima prednost pri upisu po drugoj osnovi. Tom se odlukom nakon višegodišnje diskriminacije ponovno izjednačilo sve studente u njihovim pravima i omogućilo im da se ravnopravno natječu na temelju individualne sposobnosti, a ne pripadnosti povlaštenoj društvenoj skupini. Sindikat znanosti oduvijek je poštovao doprinos dragovoljaca i branitelja stvaranju hrvatske države, međutim način na koje se država i društvo odužuju za njihovu žrtvu prvenstveno mora biti usklađen s ustavnim načelima na kojima počivaju temelji te iste države. Za dodatna pojašnjenja upućujemo na intervju g. Ribića dnevnom listu Slobodna Dalmacija od 6. kolovoza 2005., dostupan na Internet stranicama Sindikata znanosti: https://www.nsz.hr/imagemanager/images/slobodna06083.jpg

Također, netočno i neistinito je da je g. Ribić taj koji je osobno uputio navedeni prijedlog za ocjenu ustavnosti, već je to učinio u ime i temeljem odluke tijela institucije koju predstavlja, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a isto su temeljem svojih odluka učinili i Sveučilište u Zagrebu te Hrvatski helsinški odbor.

Netočna je i izjava da „Ribić nije poduzimao nikakve akcije nakon ideje tadašnjeg ministra rada Miranda Mrsića o zapošljavanju bez stjecanja radnog odnosa, s kojim je zapravo srozana cijena rada u Hrvatskoj“. Prava istina je da Sindikat znanosti i njegova krovna organizacija, Matica hrvatskih sindikata, već godinama na razne načine upozoravaju na štetne posljedice koje širenje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (tzv. SOR) ima na tržište rada u RH. Jedan od aktualnih vidova podizanja javne svijesti o problemu SOR-a jest i inicijativa #vrijedimviše (https://www.facebook.com/vrijedimvise/) koju su zajednički pokrenuli Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Mreža mladih Hrvatske.

Za Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Robert Brozd, dipl. pol.
Odjel za odnose s javnošću


Ključne riječi:

demanti, direktno.hr, povlašteni upis djece branitelja, SOR, studentski rad

Vezane vijesti

Prednosti članstva