Malo vijeće: uvredljivi su i neistiniti napadi na Vilima Ribića

Malo vijeće Sindikata znanosti uputilo je demanti na neistinite tvrdnje izrečene u emisiji Nedjeljom u 2 u kojoj je gost bio profesor i saborski zastupnik Marko Vučetić

Demanti je objavljen na kraju prve sljedeće emisije Nu2, dostupne na ovom linku: https://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-2/613591/

 

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
Emisija Nedjeljom u 2
Glavni urednik

DEMANTI

U Vašoj emisiji Nedjeljom u 2 od 3. svibnja Vaš gost bio je uvaženi nezavisni saborski zastupnik, izv. prof. dr. sc. lic. theol. Marko Vučetić,  profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru, koji je tom prilikom iznio neke neistinite tvrdnje pa Vas molimo da ovaj demanti objavite u svojoj emisiji.

Neistinita je tvrdnja gospodina Vučetića da “…sindikat uistinu guši Ribić koji je tu desetljećima”. Na čelu Velikog vijeća Sindikata već više od dvije godine nije Vilim Ribić nego prof. dr. sc. Igor Radeka. Neistinita je i tvrdnja gospodina Vučetića da je bilo tko u našem Sindikatu, pa tako i Vilim Ribić, “biran zato što ne postoji da bude izabran netko drugi”.

Uvažavajući stavove kolege Vučetića i ne sumnjajući u njegovu dobronamjernost, a na žalost svih onih koji su iz raznih razloga neskloni sindikatima, gospodin Ribić, ali i svi ostali u sindikalnoj hijerarhiji, imaju neoboriv demokratski legitimitet, jer se na čelna mjesta u našem sindikatu biraju članovi na redovitim, demokratskim, tajnim i po svemu besprijekorno organiziranim izborima s više desetaka kandidata.

Stoga, tvrdnja da su ga članovi „prisiljeni birati“ ne samo da ne stoji nego je uvredljiva za sve naše kolegice i kolege, sveučilišne profesore, znanstvenike, tehničare, administratore, sve one koji svojim vrijednim radom održavaju sustav znanosti i visokog obrazovanja, a koje kolega Vučetić zapravo proglašava lutkama na koncu velikog manipulatora. Uvjereni smo da će se i profesor Vučetić uvjeriti u demokratski habitus Sindikata znanosti ako se, na tragu svojih teza o važnosti sindikalnog organiziranja, odluči i aktivno uključiti u njegov rad.

U emisiji je također od strane voditelja izrečena neugodna i uvredljiva ocjena, da je gospodin Ribić najomraženija osoba u zemlji. Zar zaista, kraj sveg kriminala, neznanja, korupcije i promašaja u ovoj zemlji? Nema dvojbe da je on omražen mnogima kojima se suprotstavlja u pravednoj borbi za standard znanstvenih i nastavnih radnika, ali vjerujte, Vilim Ribić nije omražen članovima sindikata, i nije omražen niti radnicima u cijeloj zemlji. Svatko tko ima stav i brani svoja gledišta mora nekome biti omražen pa je to slučaj i s voditeljem emisije, koji je to uostalom i sam višekratno iskusio. Ali nikada ne bismo generalizirali da je gospodin Stanković najomraženija osoba u zemlji.

Već tri desetljeća radimo najbolje što znamo na korist svih naših članova, a usuđujemo se reći i ove zemlje u cjelini. Pri tome i ponekad griješimo, nesumnjivo. Ali nitko našem sindikatu ne može argumentirano poreći respektabilne rezultate, zavidnu demokratičnost te brojna dostignuća koja su ostvarena, između ostalog, i djelovanjem Vilima Ribića. Kamo sreće da barem dio ovih vrijednosti i rezultata možemo vidjeti i u drugim, prije svega političkim organizacijama o kojima ovisi sudbina ove zemlje. Budućnost bi nam bila kudikamo svjetlija.

U Zagrebu, 7. svibnja 2020. godine

 

Članovi Malog vijeća Sindikata:

prof. dr. sc Petar Pervan, predsjednik

prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća

dr. sc. Tvrtko Smital, zamjenik predsjednika

izv. prof. dr. sc Vesnica Garašić

izv. prof. dr. sc. Predrag Marković

izv. prof. dr. sc. Tomislav Šikić

dr. sc. Saša Ceci

doc. dr. art. Igor Čaljkušić


Ključne riječi:

demanti, nedjeljom u 2, nu2, Vilim Ribić

Vezane vijesti

Prednosti članstva