O regresu i božićnici

Vertikala sindikata obrazovanja odbila Vladin prijedlog o visini regresa, božićnice i dara za djecu.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

VERTIKALA SINDIKATA OBRAZOVANJA

¨ Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ¨ Sindikat hrvatskih učitelja ¨ Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Zagreb, 29. lipanj 2007.
Tri sindikata prosvjetne vertikale odbili Vladinu ponudu o visini regresa, božićnice i dara za djecu
Okončani su pregovori za regres, božićnicu i dar za djecu u 2007. godini. Sporazum s Vladom potpisali su sindikati državnih službenika, koje predvodi gospodin Ivica Ihas. Me?utim, nakon pregovora Vlade s javnim službama sindikati prosvjete uz još dva sindikata iz javnih službi nisu potpisali sporazum. Sindikati prosvjete (srednjeg i osnovnog školstva, te znanosti) ocijenili su Vladin prijedlog o 1250 kuna za regres, i isto toliko za božićnicu, te 500 kuna za dar za djecu nedostatnim za zaposlenike u javnim službama s obzirom na visinu istih naknada koju primaju zaposlenici iste stručne spreme u Gradu Zagrebu i s obzirom na zadnji, već sniženi sindikalni zahtjev od 1400 kuna. I na ovom primjeru se vidi da je izostanak nacionalne politike plaća, koju je Vlada gromoglasno najavljivala sve od veljače 2005. godine, glavni uzrok prevelikih razlika u primanjima izme?u zaposlenika na istim poslovima u zemlji, a time i stalni uzrok svih socijalnih trvenja i sporenja. Pored navedenog, odluci sindikata prosvjete u velikoj mjeri doprinjeo je pristup Vlade RH pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor, a osobito pokušaji izbjegavanja ili otežavanja pregovora za granske kolektivne ugovore u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Za Vertikalu sindikata obrazovanja Zvonimir Laktašić, predsjednik Vertikale, v.r. Vilim Ribić, Sindikat znanosti, v.r. Branimir Mihalinec, Sindikat srednjih škola, v.r.

* * *Neovisno o tome što su sindikati prosvjete odbili Vladin prijedlog, zaposlenicima u sustavu biti će isplaćeni isti iznosi naknada za regres, božićnicu i dara za djecu, jer se Odluka Vlade odnosi na cijeli javni sektor. PRETHODNA VIJEST:PREGOVORI O REGRESU I BOŽIĆNICIVlada nudi 1200,00 kn za regres i 1200,00 kn za božićnicu. Sindikati odbili.

Vlada RH je na današnjim pregovorima (28. lipnja 2007.) sa sindikatima javnih i državnih službi odgovorila na zahtjev sindikata o regresu, božićnici i daru za djecu. Sindikati su na prošlim pregovorima tražili povećanje regresa i božićnice s 1000 na 1500 kuna, te dara za djecu s 400 na 600 kuna. Vlada je danas ponudila 1200 kuna regres i 1200 kuna božićnicu, te 500 kuna za dar za djecu. Sindikati javnih službi to su odbili i nakon time-outa postavili novi zahtjev od 1400 kuna za regres i božićnicu. Sindikati državnih službi na čelu s g. Ivicom Ihasom odbili su tako?er Vladinu ponudu, ali su postavili zahtjev od 1250 kuna za regres i božićnicu. Vlada će na sljedećem sastanku u petak odgovoriti na zahtjev sindikata. Argument sindikata javnih službi prilikom odbijanja Vladinog prijedloga držao se činjenice da su regres i božićnica u gradu Zagrebu i u nekim drugim gradovima i jedinicima lokalne samouprave znatno veći od božićnice i regresa koje svojim zaposlenicima isplaćuje Vlada. Apostrofiran je primjer iz kulture iako slični primjeri postoje i u državnim službama i drugim javnim službama. Tako npr., u HNK, koji je na državnom proračunu, zaposlenici za iste poslove iste stručne spreme primaju i duplo manje regrese i znatno manje plaće nego isti takvi zaposlenici u kazalištu Gavela, koje je na gradskom proračunu, i udaljeno svega 200-300 metara od HNK. Iako su sindikati na takvo stanje stalno upozoravali, Vlada četiri godine nije po tom pitanju poduzela ništa, iako je najavljivala nacionalnu politiku plaća u veljači 2005. godine kojom bi se uklonile pretjerane anomalije u odnosima plaća u zemlji. Sindikati prosvjete upozorili su da trenutno i neki drugi sektori bujaju s plaćama, kao npr. državna poduzeća pod ingerencijom Vlade, i to iznad rasta produktivnosti, što će ponovno dovesti do teških neravnoteža s javnim službama i vjerojatno za koju godinu dovesti do novog velikog štrajka. Propusti kao posljedice neartikulirane politike plaća vide se u mozaiku problema u kojem su regres i božićnica samo dva kamenčića.

Ključne riječi:

božićnica | regresBack to Top