Mediji u mreži potpore politici

Pogledajte video snimku i pisani predložak govora Branimira Mihalinca o medijima u sklopu prosvjeda na Trgu bana Jelačića, 11.10.2012.

Pogledajte video snimku i pisani predložak govora Branimira Mihalinca o medijima u sklopu prosvjeda na Trgu bana Jelačića, 11.10.2012.

Branimir Mihalinec – govor na Trgu bana Jelačića, 11.10.2012.MEDIJI

 

U mreži potpore politici koja pogoduje bogatima posebno mjesto zauzimaju mediji u vlasništvu privatnog kapitala.

Od pisanih izdanja krupnog kapitala u medijskoj industriji, a osobito od EPH-a, Jutarnjeg lista i Globusa, doživjeli smo sustavno ocrnjivanje i blaćenje. Zaposlenici su prikazivani kao neradnici i paraziti, čelnici sindikata kao pohlepni monstrumi, a zbivanja u pregovorima punjena ordinarnim lažima. Sve sa ciljem da nas se slomi i prisili da potpišemo i ne provedemo referendum. Pokušaj podjele i zabijanja klinova među nama bili su svakodnevni.Ono što je najbolje u sindikatima ocrnjivalo se. Lagalo se o bankrotu sindikata, o nelegitimnom obavljanju naših funkcija i iznosila se nevjerojatna količina apsurdnih laži. Nije to prvi puta, naprotiv, to se događa redovito kada smo u štrajku ili socijalnom sporu. To je samo nastavak antisindikalne kampanje koju ova goebelsovska izdanja provode odavno, a osobito u krizi.Tako smo nešto i očekivali od jutarnjeg biltena kapitalističke klase i neoliberalnih gkedišta prezentiranih na vulgarni i primitivni način. Postoji ogromna količina laži koje godinama lansiraju, primjerice o previsokoj javnoj potrošnji, o pretjeranom broju zaposlenih, o parazitima na proračunu, o uvijek lošim sindikalnim čelnicima, o navodno visokom javnom dugu i uvijek s lažnim podacima. Time truju hrvatsku javnost jer imaju utjecaj u medijskom prostoru.Oni su odgovorni za zaostalost hrvatskog društva jer su ga pretvorili u dvoranu iskrivljenih ogledala. Nije čudo kada su ima na čelu bivši udbaši. Cijepimo se protiv medijskih laži i kaljuže lažljivaca i lopova. Odnos prema sindikatima ocrtava prirodu nekog medija. Ne zaboravimo sljedeće:Mediji nisu u rukama radnog čovjeka. Mediji nisu sredstva informiranja već najčešće propagande i dezinformiranja u funkciji svojih gazda, koji obično nisu oduševljeni sa sindikatima. Zato su važni slobodni javni mediji, Hrvatska radio-televizija posebno, i zbog toga će politika u službi krupnog kapitala nastojati njima ovladati. Mi se tome moramo suprotstaviti.U Hrvatskoj za sada postoji sloboda medija ali ne postoji sloboda novinara.I najvažnije! Ne pišu mediji kako Vlada traži, već Vlada radi kako traže mediji. Utjecajni mediji u RH u rukama su krupnog i financijskog kapitala i dokle god Vlada radi kako oni očekuju privatni mediji ju podržavaju. Zato od njihovog agenta, ministra financija rade heroja, sve dok svira kako oni traže. Ako to prestane okrenut će se protiv njega.Organizirani kapital, financijski, medijski i korporacijski jednako je opasan kao i organizirani kriminal. On je prijetnja demokraciji.

I još nešto, u obračunu s nama koriste se neosviješteni, sitni, nesposobni i zavidni sindikalni lideri. I jučer je Jutarnji list objavio laži da smo zabranili drugim sindikatima da budu s nama u koloni. Sindikati koji su s nama, EKN, HUS, koje od srca pozdravljamo još jednom dokazuju kakvo je Jutarnji list smeće.


Ključne riječi:

Branimir Mihalinec, govor, Matica hrvatskih sindikata, mediji, prosvjedi

Vezane vijesti

Prednosti članstva