Zašto potpisivanje nagodbe za 6 posto osnovice nije dobro

Nagodba sigurno znači manje novca, duže čekanje na isplatu te dodatne troškove koje ćete morati nadoknaditi Sindikatu. Nagodbom možete izgubiti i 50 posto onoga što Vam pripada, ona nije u vašem financijskom interesu, a ni u interesu vaše ustanove.

Pripremili smo za vas letak s osnovnim informacijama o nagodbama, a u nastavku slijedi detaljnije objašnjenje.

Uprave nekih ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja proteklih su dana svojim zaposlenicima počele nuditi nagodbe oko neusklađivanja osnovice tijekom 2016. godine, a neke i vršiti pritisak na članove Sindikata koji su podnijeli tužbe.

Sindikat je u nekoliko navrata informirao svoje povjerenike kako članovi ne trebaju pristajati na nagodbe te da ustanova nema nikakvu valjanu osnovu da nekoga prisili na nagodbu.

Nadamo se da su te informacije stigle do svih članova, no valja još jednom istaknuti kako bi potpisivanje nagodbi za sve članove koji su podnijeli tužbe bilo financijski štetno za njih i to iz sljedećih razloga:

  1. morat će Sindikatu vratiti parnične troškove u iznosu od najmanje 1.000 kuna (potencijalno i znatno više), jer su to troškovi koje Sindikat ima vodeći parnicu za njih. Ti troškovi su plaćeni iz sredstava članova Sindikata i Sindikat nema ovlaštenje da ih oslobodi tog troška; i na koncu, preuzeli su obavezu snošenja troškova ako odustanu od tužbe;
  2. morat će Sindikatu vratiti troškove vještačenja od oko 1.500 kuna ako isto bude određeno;
  3. nagodbom će morati odustati od dijela svojeg potraživanja, primjerice od kamata koje nisu zanemarive, budući da teku od prosinca 2015. i mogu iznositi cca 20 – 30 posto ukupnog tužbenog zahtjeva.
  4. nagodbom će trebati pristati na isplatu kroz dulji rok (pojedinci nam javljaju da im se nude otplate u ratama kroz 36 mjeseci), dok bi kroz tužbu novac trebali dobiti ranije;
  5. nagodba ne garantira isplatu, ako nije solemnizirana (a takve se trenutno ne nude u sustavu). Ako ustanova odluči ne isplatiti ono što je obećala po nagodbi, bez solemnizacije nema pravne osnove za automatsku naplatu. Opcija je jedino ponovno tužiti ustanovu pri čemu Sindikat s takvom tužbom neće moći pružiti pravnu pomoć, niti to smije. S druge strane, solemnizacija znači dodatnih 500-ak kuna troška za člana.

Kada se uzme u obzir sve gore rečeno, nagodba bi za one s nižim plaćama mogla značiti skoro 50 posto manji iznos u odnosu na ono što bi dobili putem tužbi, a pritom bi se putem tužbi vjerojatno i naplatili u kraćem roku!

Još jednom apeliramo da racionalno razmotrite svoje interese i ne podliježete bilo kakvim pritiscima. Nema financijske računice po kojoj bi nagodba bila isplativija od tužbi.

U konačnici, nagodbe su upitne i zbog jednog drugog razloga. Prema informacijama koje imamo Ministarstvo neće pokriti troškove nagodbi, već samo troškove onih koji su tužili.

Neki nečlanovi, pa i dekani među njima, bi sada rado uzeli ono što im ne pripada jer ničim nisu dali doprinos radu Sindikata. Da nije bilo Sindikata i našeg kontinuiranog djelovanja po pitanju osnovice iz 2016., ne bi danas bilo ni govora o nagodbama. Imajte to na umu i slušajte naše savjete. Ne dajte se izigrati i ne pristajte na nagodbe, a svi vi koji niste do sada podnijeli tužbe, obratite se Sindikatu u najkraćem mogućem roku.

Ako želite naplatiti vašu uskraćenu povišicu iz 2016., podnošenje tužbi putem Sindikata je najsigurniji,  najisplativiji i najučinkovitiji način.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja, molimo vas da se obratite Tajništvu Sindikata ili direktno Pravnoj službi Sindikata.

 

 

 


Ključne riječi:

nagodbe, Sporazum o osnovici, tužbe po Sporazumu

Vezane vijesti

Prednosti članstva