Kad MZOS već dijeli nagrade, neka jednu da i nama

Čelnici obrazovne vertikale objavili su zajedničko priopćenje povodom informacije o dodjeli nagrade za najboljeg novinara u području znanosti i obrazovanja, a koje, apsurda li, dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Čelnici obrazovne vertikale objavili su zajedničko priopćenje povodom informacije o dodjeli nagrade za najboljeg novinara u području znanosti i obrazovanja, a koje, apsurda li, dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM JEDNE NOVINARSKE NAGRADE

Da je Hrvatska zemlja apsurda, uvjeravamo se iz dana u dan. Evo još jednog sjajnog primjera. Ovih će dana MZOS dodijeliti godišnju nagradu jednom novinaru za najbolji novinarski rad na području obrazovanja i znanosti. Vlast, koja u demokraciji mora biti objekt kritičkog pisanja svakog profesionalnog novinara, dodjeljuje nagradu za pisanje o sebi i o sustavu kojim upravlja. Je li moguće očekivati da će ta vlast nagradu dodijeliti osobi koja je najsavjesnije obavila svoj posao, a to znači bila dovoljno kritična prema radu Ministarstva? Ili će dodijeliti nagradu onome tko je pisanjem pokazao razumijevanja za više političke interese u razaranju obrazovnog sustava od strane ove vlasti?

Vjerujući da je MZOS-u jasno da je misija novinarstva kritički odnos prema društvenoj zbilji, a posebno onoj koju kreira vlast, uvjereni smo da će nagradu dobiti onaj tko se najviše analitički bavio neuspjesima Ministarstva.

Kada se Ministarstvo već upustilo u uspostavu nagrada za svoje kritičare, i vjerujući da će Ministarstvo u tome zadržati visoku razinu, onda smo si i mi poželjeli malo nagrada. Stoga predlažemo da Ministarstvo ustanovi nagradu za najboljeg sindikalca u sustavu obrazovanja i znanosti. Čim se to dogodi odmah ćemo predložiti tri kandidata, Vilima Ribića, Sanju Šprem i Branimira Mihalinca. Sva tri kandidata imaju sjajne reference. Sve troje je žestoko kritiziralo smanjenje prava nastavnika i znanstvenika smatrajući to poraznim za obrazovni i znanstveni sustav. Primjerice, Vilim Ribić se opire da asistenti sami plaćaju doktorski studij smatrajući to katastrofom za znanstveni sustav, dok Ministarstvo baš to smatra korisnim. Sanja Šprem upozorava kakve će štete po učiteljsku profesiju izazvati promjene Pravilnika o normi dok Ministarstvo baš to smatra korisnim. Branimir Mihalinec žestoko kritizira redukciju prava na prijevoz, pokazujući kakve će to teškoće donijeti obrazovnom sustavu, o čemu Ministarstvo ne vodi brigu.

Dakle, molimo Ministarstvo da inspirirano velikim Thomasom Jeffersonom i njegovom izjavom “Kritizirajte me da mi pomognete” ustanovi nagradu za najboljeg sindikalca, baš kao što je to napravilo za najboljeg novinara. Konkurencija će na sindikalnoj sceni biti žestoka, jer smo mi, naime, našom kritikom pomogli i Ministarstvu i cjelokupnoj javnosti da shvati koliko se loše upravlja obrazovnim i znanstvenim sustavom. Javnost je shvatila, a Ministarstvu treba malo više. Kada i oni shvate, naše su zasluge nesporne. Hoćemo nagradu.

Zagreb, 13. ožujka 2014.

Sanja Šprem, predsjednica Vertikale sindikata obrazovanja i znanosti
Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske


Ključne riječi:

dodjela nagrade, MZOS, vertikala sindikata obrazovanja

Vezane vijesti

Prednosti članstva