Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Započeli razgovori oko uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti

Ponovno se aktivirala djelatnost sindikata oko uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti, tragom sastanka koji su čelnici sindikata održali s premijerom Sanaderom.

Na navedenom je sastanku premijer podržao ideju uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti u Zakon o radu, istaknuvši da razumije sindikalni stav da nečlanovi trebaju na neki način “odgovoriti” na privilegije koje za njih izbori sindikat.

U prostorijama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva tako je 27. travnja 2007. održan zajednički sastanak predstavnika sindikalnih središnjica, Ministarstva, HUP-a te predstavnika Ureda za socijalno partnerstvo. Tema je bila inicijativa sindikata za pronalaženjem rješenja, kako u okviru postojećeg Zakona o radu uvesti razlikovanje člana od nečlana sindikata jer prema sadašnjem stanju, prava iz kolektivnog ugovora koja članovi i nečlanovi uživaju potpuno su jednaka, dok su obveze člana neusporedivo veće. Sindikati smatraju da je nužna što skorija promjena Zakona u tom smjeru te očekuju konkretne pomake prije ljeta.

Državna tajnica Vera Babić iznijela je stav da se početak rada na novom prijedlogu Zakona o radu planira za jesen ove godine, s ciljem usklađivanja s europskim zakonodavstvom, te će se u sklopu te promjene razmatrati i svi pojedinačni zahtjevi za izmjenama i dopunama Zakona, koji su upravo iz tog razloga do sada odbijani.

Također je iznesen i stav HUP-a u kojem se oni protive uvođenju doprinosa solidarnosti i zahtijevaju da se kod izmjene Zakona uzmu u obzir i njihovi prijedlozi.

Predstavnici triju strana ustrajali su u svojim stavovima tako da je zaključak sastanka da svaka od strana pismeno izvijesti premijera Sanadera o svojim stajalištima, te se očekuje njegova reakcija i stav o navedenoj problematici.


Ključne riječi:

doprinos solidarnosti

Prednosti članstva