Započeli razgovori oko uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti

Ponovno se aktivirala djelatnost sindikata oko uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti, tragom sastanka koji su čelnici sindikata održali s premijerom Sanaderom.

Na navedenom je sastanku premijer podržao ideju uvođenja supstituta za doprinos solidarnosti u Zakon o radu, istaknuvši da razumije sindikalni stav da nečlanovi trebaju na neki način “odgovoriti” na privilegije koje za njih izbori sindikat.

U prostorijama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva tako je 27. travnja 2007. održan zajednički sastanak predstavnika sindikalnih središnjica, Ministarstva, HUP-a te predstavnika Ureda za socijalno partnerstvo. Tema je bila inicijativa sindikata za pronalaženjem rješenja, kako u okviru postojećeg Zakona o radu uvesti razlikovanje člana od nečlana sindikata jer prema sadašnjem stanju, prava iz kolektivnog ugovora koja članovi i nečlanovi uživaju potpuno su jednaka, dok su obveze člana neusporedivo veće. Sindikati smatraju da je nužna što skorija promjena Zakona u tom smjeru te očekuju konkretne pomake prije ljeta.

Državna tajnica Vera Babić iznijela je stav da se početak rada na novom prijedlogu Zakona o radu planira za jesen ove godine, s ciljem usklađivanja s europskim zakonodavstvom, te će se u sklopu te promjene razmatrati i svi pojedinačni zahtjevi za izmjenama i dopunama Zakona, koji su upravo iz tog razloga do sada odbijani.

Također je iznesen i stav HUP-a u kojem se oni protive uvođenju doprinosa solidarnosti i zahtijevaju da se kod izmjene Zakona uzmu u obzir i njihovi prijedlozi.

Predstavnici triju strana ustrajali su u svojim stavovima tako da je zaključak sastanka da svaka od strana pismeno izvijesti premijera Sanadera o svojim stajalištima, te se očekuje njegova reakcija i stav o navedenoj problematici.


Ključne riječi:

doprinos solidarnosti

Prednosti članstva