Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Filozofski fakultet ide u referendum o spremnosti na štrajk

Predstavnici Sindikata znanosti na konferenciji za medije osvrnuli su se na presudu Županijskog suda o nezakonitosti štrajka na Hrvatskim studijima, nove probleme na Filozofskom fakultetu te na opće stanje na zagrebačkom Sveučilištu.

Uslijed nezakonitih i neutemeljenih odluka Uprave Sveučilišta, zaposlenicima Hrvatskih studija uskraćena su temeljna prava i onemogućeno ispunjavanje obveza iz njihovih ugovora o radu, čime su im ugroženi legitimni socijalni i gospodarski interesi, prvenstveno pravo da svojim radom osiguraju stabilnost i opstojnost vlastitih radnih mjesta te Hrvatskih studija kao institucije i to predstavlja glavni razlog za štrajk, izjavila je Ana Petošić, pravnica Sindikata na konferenciji za medije povodom odluke Županijskog suda u Zagrebu o nezakonitosti štrajka na Hrvatskim studijima. Na konferenciji su sudjelovali i Predrag Marković, sindikalni povjerenik na Filozofskom fakultetu koji je govorio o stanju na toj sastavnici Sveučilišta te Vilim Ribić, čelnik Sindikata znanosti.

U nepravomoćnoj presudi, na koju će se Sindikat žaliti Vrhovnom sudu, pogrešno je interpretirano načelo autonomije sveučilišta, nastavila je Petošić te istaknula kako se već Ustavni sud prethodno očitovao o sadržaju i obuhvatu autonomije sveučilišta. Ona podrazumijeva nekoliko ključnih elemenata koji su u slučaju Hrvatskih studija dovedeni u pitanje, a to su pravo svake sastavnice i organizacijske ustrojbene jedinice unutar sveučilišta na samoupravljanje u odnosu na upravu sveučilišta, te jamstvo slobode kreiranja studijskih programa.

Petošić se osvrnula i na informaciju o otvaranju 25 novih radnih mjesta na Hrvatskim studijima, pojasnivši da se radi o zapošljavanjima bez ikakve pravne osnove, bez sistematizacije i bez sadržaja radnog odnosa jer novi studijski programi još nisu kreirani. Iz svega ovoga možemo samo nagađati da se radi o zamjeni postojećeg kadra novim ljudima, osobito onih koji su po mišljenju Uprave Sveučilišta nepodobni, zaključila je Petošić.

Predrag Marković je izjavio kako se kriza upravljanja na Sveučilištu nastavlja te da je stanje alarmantno. Legalno izabranim predstavnicima Fakulteta koji su došli na sjednicu Senata rektor nije dopustio da u sjednici učestvuju, a na rektorov prijedlog na dnevni red nije uvrštena ni točka o potvrđivanju programa kandidatkinje za dekana FFZG-a, čime je Filozofski fakultet izuzet od donošenja odluka na razini Sveučilišta. Marković je ovakav odnos prema zaposlenicima Filozofskog usporedio s obiteljskim nasiljem, za koje vidimo da se opetovano događa, ali na njega nitko ne reagira iz straha da ne bi i sam nastradao te zaključio kako je jedina preostala mjera za borbu protiv ovakvog stanja štrajk. Stoga je najavio kako će se u skorom vremenu među zaposlenicima Filozofskog organizirati referendum o spremnosti na štrajk.

Vilim Ribić je ustvrdio kako je nečuveno da se ne dopušta pravo na borbu za akademske slobode te da se ovom nepravomoćnom presudom nastavlja agonija pravne destrukcije koja traje već dulje vrijeme. Istaknuo je kako, bez osvrtanja na samu presudu, Sindikat ima dužnost reći da sud ne razumije temelje akademskih prava i autonomije sveučilišta, a činjenicu da je Sveučilište tražilo zabranu štrajka nazvao je porazom Sveučilišta. Istaknuo je i kako se resorni ministar Barišić nije očitovao na sindikalni zahtjev za upravnim nadzorom te na taj način svojim nedjelovanjem zapravo podržava ovakvu situaciju. Ustanovio je neupitnu odgovornost Uprave Sveučilišta za ovakvo stanje, uz napomenu da o vrsti te odgovornosti i možebitnim posljedicama može govoriti jedino Senat koji je tu Upravu i postavio. Na kraju je izrazio vjeru da će Vrhovni sud razumjeti problematiku i ustvrditi kako je štrajk zaposlenika na Hrvatskim studijima zakonit.

Pogledajte video snimku konferencije za medije:


Ključne riječi:

autonomija sveučilišta, filozofski fakultet, Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu

Vezane vijesti

Prednosti članstva