Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Što nam govori odabir novog ministra obrazovanja i znanosti

Politika je odabrala novog ministra obrazovanja, znanosti i športa gospodina Željka Jovanovića. Sindikati obrazovanja žele puno uspjeha u radu budućem ministru i spremni su na konstruktivnu suradnju.

PRIOPĆENJE VERTIKALE SINDIKATA OBRAZOVANJA

Politika je odabrala novog ministra obrazovanja, znanosti i športa gospodina Željka Jovanovića. Sindikati obrazovanja žele puno uspjeha u radu budućem ministru i spremni su na konstruktivnu suradnju.

Međutim, brine nas način odabira novoga ministra. Karijera gospodina Jovanovića upućuje da do sada nije radio niti u jednom segmentu ovoga veoma složenog sustava. Uz dužno poštovanje radi se o osobi koja nažalost nema dokazane kompetencije i iskustvo niti za jedan od ključnih resora u okviru ministarstva (obrazovanje, znanost, šport). Vjerujemo da će na koncu novi ministar uspjeti povezati konce i razumjeti sve probleme sustava, ali da za sada to nije tako pokazuju prvi javni nastupi. Međutim, pravi uvid nikako neće biti moguć u razdoblju kraćem od godinu dana, što znači da će sustav i zemlja izgubiti vrijeme dok u ministru ne saturiraju problemi na odgovarajući način. Tako se niti prevažni reformski potezi neće povlačiti na vrijeme. Time je i ova politika pokazala stvarni odnos prema obrazovanju i znanosti, kao nečemu sporednom.

Iako je imala punih osam godina da oblikuje i izgradi čovjeka za ministra obrazovanja koji će odmah znati što treba raditi i vuči prave poteze, ona je pitanje ministra obrazovanja riješila među zadnjima, uz sveopći dojam da se radi o marginalnoj poziciji koja nije pretjereno bitna za rad buduće Vlade. Tako se ponovno hrvatski ministri uče ministrovanju na mjestu ministra.Kada je postalo jasno da SDP neće ponuditi odgovarajuće rješenje, taj resor se nije htio prepustiti koalicijskom partneru, koji ima kompetentnih kandidata ili nekoj isto takvoj nestranačkoj osobi, kakvih u Hrvatskoj sasvim sigurno ima.

I nova vlast je ovime poslala poruku da su znanje, iskustvo i ekspertnost ponovno blijedi kriteriji u usporedbi s kriterijima svemoćne politike.Podsjećamo da su i u okviru predizborne kampanje teme vezane uz obrazovanje i znanost bile uistinu marginalno zastupljene i ni na koji način se nije moglo zaključiti da se radi o djelatnostima koje su važne za razvoj zemlje, ili za izlazak zemlje iz postojeće gospodarske krize.Ostaje nam se nadati da će izborom najbližih suradnika gosp. Jovanović pokazati da ima snage stručnost pretpostaviti stranačkim interesima. U međuvremenu ne vidimo razloga za neki utemeljeni optimizam i sa žaljenjem konstatiramo da obrazovanje i znanost za sada očigledno ostaju u zapećku interesa nove vlasti, kao što je to i do sada bio slučaj.

U Zagrebu, 23. prosinca 2011. godine

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

Branimir Mihalinec, predsjednik i koordinator Vertikale sindikat obrazovanja

Sindikat hrvatskih učitelja

Zvonimir Laktašić, predsjednik

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

prof. dr. Krunoslav Pisk, predsjednik

Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske

Anita Car, predsjednica


Ključne riječi:

ministar obrazovanja, vertikala sindikata obrazovanja, Željko Jovanović

Vezane vijesti

Prednosti članstva