Sindikati prikupili potpise za referendum protiv outsourcinga

Čelnici 17 sindikata javnih i državnih službi objavili su kako su prikupili više od 373.800 potpisa koliko je zakonski preduvjet za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova i javnom i državnom sektoru.

Čelnici 17 sindikata javnih i državnih službi objavili su kako su prikupili više od 373.800 potpisa koliko je zakonski preduvjet za raspisivanje referenduma protiv izdvajanja pomoćnih poslova i javnom i državnom sektoru.

Na tiskovnoj konferenciji objavljeno je kako je sindikatima cilj prikupiti 450.000 potpisa kako bi se osigurali da u postupku prebrojavanja imaju dovoljan broj potpisa koji bi nadoknadio one nevažeće. Osvrnuli su se i na medijske izjave zamjenice premijera Milanke Opačić kako bi u slučaju uspješne provedbe referenduma i izglasavanja zakona o zabrani outsourcinga postale upitne isplate plaća i mirovina u državi. “Što je previše je previše, čak i od gospođe Opačić., ustvrdio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknuo je apsurd kako država najavljenim spin-offom forsira stvaranje javne megatvrtke koja će jako dobro gospodariti sa 26.000 zaposlenih, a u isto vrijeme ta ista Vlada sve što dobro posluje želi prodati ili dati u koncesiju da bi privatnik time bolje upravljao. “Otkud im pravo kazati da će oni bolje i efikasnije upravljati higijenom, čišćenjem, kuhanjem i održavanjem prostora nego ljudi koji to sada rade u školama?”, zapitao se Mihalinec.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, ustvrdio je kako je akcija sindikata uspjela prvenstveno zahvaljujući građanima koji su se odazvali na poziv i odlučili da žele biti subjekt svoje stvarnosti. “Outsourcing ne samo da nije ekonomski isplativ, nego je i izrazito nehuman, a kao da se o tome svi boje govoriti”, ustvrdio je Ribić, ispričavši primjer jedne čistačice u privatnoj tvrtci kojoj su smanjili satnicu sa 8 na 7 sati dnevno kako bi joj mogli umanjiti plaću ispod zakonom propisane minimalne plaže i oduzeti pravo na plaćenu pauzu, a pritom joj zadržali isti opseg poslova kakav je imala i prije – pa ako ga ne stigne obaviti u predviđenom vremenu, to znači da ne radi dovoljno brzo.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, naglasila je kako su sindikati podršku za ovu akciju dobili od brojnih europskih sindikata, a posebno je istakla pismo potpore Martina Romera, direktora ETUCE-a, koje je upućeno Vladi RH.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

18.6.2014. – Konferencija za medije sindikata državnih i javnih službi


Ključne riječi:

javne i državne službe, outsourcing, referendum protiv outsourcinga

Vezane vijesti

Prednosti članstva