Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar Primorac tjera nas u štrajk!

Zbog planiranja deficita državnog proračuna od 1,5 posto BDP-a, svi zaposlenici u javnim službama trpit će znatno rušenje svog standarda

Dok se zaposlenici u javnim službama suočavaju s najozbiljnijim rastom troškova života u posljednjih skoro 30 godina, ministar Primorac reže deficit iznad svih projekcija i očekivanja!

Jasno je to vidljivo iz jučer objavljenog rebalansa proračuna, u kojem stoji podatak o deficitu. Još prije nekoliko mjeseci za ovu godinu predviđao se deficit od 2,7 posto BDP-a ili 13,4 mlrd kuna. Sada se to svodi na 7,1 mlrd kuna ili 1,5 posto BDP-a!

Zbog ovakvog planiranja proračuna, svi zaposlenici u javnim službama trpit će znatno rušenje svog standarda. Već je jednom ove godine Vlada zbog uvođenja eura ostvarivala svoje interese preko leđa svojih zaposlenika. Neće ići i drugi put!

Vladina ponuda sindikatima predstavlja znatan pad realnih plaća i zaostajanje za kretanjem plaća u drugim djelatnostima u zemlji. To će dovesti do još većih problema u kritičnim djelatnostima bez kojih kao društvo ne možemo funkcionirati. Medicinske sestre, iskusne liječnike, učitelje fizike, matematike, informatike, itd., već je i danas gotovo nemoguće zadržati i motivirati za rad u javnim službama. Ovakvim pristupom doslovno ih tjeramo iz države!

Da je riječ o nerealnoj ponudi, za koju i sama Vlada smatra da ne može proći kod naših članova, govori činjenica da su na posljednjem sastanku pregovarači Vlade apelirali na sindikate da uvjere svoje članove kako bi trebali prihvatiti ovo što im se nudi.

No, sindikalni čelnici koji bi u ovom trenutku prihvatili ponudu Vlade ili uvjeravali svoje članove u njezinu korektnost ili rade u dosluhu s Vladom jer imaju određene ponude ispod stola ili su potpuno nesvjesni ekonomskih okolnosti u kojima njihovi članovi žive. Teško je reći koje bi bilo gore.

Premijer bi se trebao pitati imaju li njegovi pregovarači na umu političke i društvene okolnosti u kojima se vode pregovori i sve implikacije svojih pozicija ili se pregovori vrte oko fokusa ministra Primorca na fiskalne ciljeve koji su u ovim okolnostima nerealni. Nama se čini da je posrijedi ovo drugo.

Sada je sasvim jasno tko će biti odgovoran za masovne prosvjede javnih službi, tko će biti kriv ako djeca i njihovi roditelji ponovno budu ispaštali zbog štrajka u prosvjeti i drugim javnim servisima.

Ministar Primorac ovakvim nas pristupom tjera u štrajk. Nadamo se da će drugi ministri i premijer to razumjeti. U konačnici, premijer je nedavno istaknuo kako je ovo godina isporuke. Pa neka isporuči i svojim zaposlenicima pravedan rast plaća. Očigledno za to ima fiskalnog prostora.


Ključne riječi:

deficit državnog proračuna, javne i državne službe, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva