Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ništa od dogovora o plaćama – Vladi deficit bitniji od njenih zaposlenika

Vlada je ponudila onoliko koliko joj se uklapa u fiskalne projekcije kako bi zadovoljila planiranu razinu deficita, a ne onoliko koliko bi bilo pravedno i u skladu s kretanjem cijena i drugih plaća u zemlji

6. listopada održan je treći pregovarački sastanak Vlade RH i sindikata javnih službi. Nije postignut dogovor oko povećanja plaće jer ponuda Vlade nije u skladu s ekonomskim okolnostima u kojima živimo.

Vlada je ponudila povećanje osnovice od 4 posto od listopada ove godine te dodatnih 2 posto u travnju iduće godine. Prosječno, plaće bi s ovim povećanjem rasle na razini 2022. svega 3,3 posto. Istodobno, inflacija će biti 10 posto, a toliko će otprilike rasti i plaće u privredi. Utjecaj inflacije je i puno snažniji od 10 posto. Dosta je samo pogledati kretanje cijena brašna, mlijeka, krumpira, goriva i sličnih egzistencijalnih proizvoda koji su poskupili cca 30 do 40 posto. S obzirom da se i za iduću godinu očekuje inflacija od 6 do 7 posto, a Vlada nudi prosječno povećanje od 1 i nešto posto, jasno je da to znači snažno rušenje naše kupovne moći i standarda i za iduću godinu.

Alternativna ponuda Vlade koja uključuje manji porast osnovice, ali jednokratnu isplatu neto iznosa, još je lošija za zaposlenike jer inflacija neće iduće godine nestati, a iznos od 1.250 kuna vrlo brzo će okopniti.

Sindikati su iznijeli stav kako je potreban trajan rast plaća, a ne privremene, jednokratne mjere. Zatražili su rast osnovice od 8 posto od listopada ove godine, dodatan rast od 5 posto u 2023. godini uz ugovaranje indeksacije u toj godini ako razina inflacije bude veća od ugovorenog rasta osnovice.

Vlada nije ponudila nikakve relevantne razloge zašto navedene zahtjeve smatra nerealnima, a iz rasprave koja se vodila na sastanku može se zaključiti kako je ključna prepreka deficit državnog proračuna. Vlada je ponudila onoliko koliko joj se uklapa u fiskalne projekcije kako bi zadovoljila planiranu razinu deficita, a ne onoliko koliko bi bilo pravedno i u skladu s kretanjem cijena i drugih plaća u zemlji. Sukladno tome, Vlada je pokazala kako joj je deficit bitniji od egzistencije njenih zaposlenika.

Ministar Primorac je istaknuo kako je ponuda Vlade konačna, usuglašena s premijerom Plenkovićem te kako od nje neće odstupati.

Sindikati će do kraja idućeg tjedna odlučiti o svojim daljnjim postupcima.


Ključne riječi:

javne i državne službe, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva