Sindikati i hrvatska politika

Činjenice i interpretacije Upoznajemo vas na ovim stranicama s najnovijom kolumnom gospodina Ribića iz časopisa “Objektiv” na temu mogućeg političkog angažmana naših sindikata. Tekst je objavljen 16. kolovoza, dva dana prije nego li je na konferenciji za tisak (vidi audio snimku) o tome Ribić govorio. Na novinarski upit razmišljaju li sindikati o političkom angažmanu s […]

Činjenice i interpretacije

Upoznajemo vas na ovim stranicama s najnovijom kolumnom gospodina Ribića iz časopisa “Objektiv” na temu mogućeg političkog angažmana naših sindikata. Tekst je objavljen 16. kolovoza, dva dana prije nego li je na konferenciji za tisak (vidi audio snimku) o tome Ribić govorio. Na novinarski upit razmišljaju li sindikati o političkom angažmanu s obzirom da nas niti jedna stranka iskreno ne podržava, Ribić je usput odgovorio da se naravno i o tome razmišlja. To je rekao sasvim na tragu kako je to napisao u ovom tekstu u Objektivu i kako je rekao uživo na Hrvatskoj televiziji u Trećem dnevniku taj isti dan.

Pretjerani interes medija za politikom od toga je zavrtio veliku temu. Razne mogućnosti u traganju sindikata obrazovanja za političkim osloncem mediji su reducirali na osnivanje političke stranke.
Ribić je na novinarsko pitanje tek bacio zrno sjemena a u medijima je od toga niknula sekvoja. Iako nije rekao da se osniva sindikalna stranka, štoviše iz teksta u Objektivu vidi se da niti sam u tako nešto ne vjeruje, mediji nastavljaju i dalje polemizirati s izmišljenom tvrdnjom.

To je svijet medija. Tako i komentatorica Jutarnjeg lista gospođa Jelena Lovrić piše da bi sindikati trebali znati razliku između sindikata i politike. Gospođa Lovrić je vrsan komentator ali i njoj u brzopletosti promakne poznavanje elementarnih činjenica i odnosa. Iz teksta u Objektivu se vidi da mi predobro poznajemo tu razliku i da motiv za politički angažman nije u opijenosti rezultatima peticije za referendum. Naprotiv. Motiv za političko razmišljanje dolazi isključivo iz nenormalne situacije u kojoj se ljudi koji rade čestito i pošteno u ovoj zemlji nalaze.

S poštovanjem,

Vilim Ribić
Predsjednik Velikog vijeća

 


Ključne riječi:

politička aktivacija sindikata

Prednosti članstva