Prvi susret ministrice obrazovanja i čelnika Vertikale sindikata obrazovanja

Na inicijativu Vertikale sindikata obrazovanja održan je sastanak čelnika Vertikale i ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Na sastanku je predsjednik Sindikata Igor Radeka naglasio kako je apsolutni prioritet NSZVO-a u suradnji s Ministarstvom nastavak pregovora za granski kolektivni ugovor.

Na inicijativu Vertikale sindikata obrazovanja u petak 23. lipnja 2017. održan je sastanak čelnika Vertikale i ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Na sastanku su sudjelovali predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja  prof. dr. sc. Igor Radeka i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te ujedno i predsjednik Vertikale sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec. Uz ministricu na sastanku su sudjelovali državni tajnici mr. sc. Hrvoje Šlezak i doc. dr. sc. Matko Glunčić te pomoćnici ministra doc. dr. sc. Tomislav Sokol i izv. prof. dr. sc. Ivana Franić.

Predsjednik NSZSŠH-a Branimir Mihalinec otvorio je zajedničke teme: uspostava socijalnog dijaloga i važnost socijalnog partnerstva, pitanje nastavka Cjelovite kurikularne reforme, izmjene i dopune velikog broja zakona iz područja odgoja i obrazovanja, pitanje nadolazećih pregovora za granske kolektivne ugovore u sva tri sustava. Posebno su naznačene i teme važne za sustav srednjoškolskog odgoja i obrazovanja: Pregovori za granski kolektivni ugovor, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, Zakona o strukovnom obrazovanju, Zakona o obrazovanju odraslih, napredovanju nastavnika te pitanje uvođenja dualnog sustava strukovnog obrazovanja.

Čelnici sindikata predložili su sastanke predstavnika Sindikata s nositeljima dužnosti MZO-a po pojedinim sustavima, a pritom su izrazili očekivanje da na prvom sastanku sudjeluje i ministrica. Ona je istaknula važnost socijalnog dijaloga sa sindikatima i želju da on preraste u partnerstvo. Istaknula je izuzetnu važnost nastavka svih mjera iz Strategije razvoja obrazovanja i znanosti, a nastavlja se i rad na kurikularnoj reformi.

Ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem predstavnika Sindikata u radnim skupinama za izmjene i dopune zakona iz područja odgoja i obrazovanja. Spremna je pokrenuti razgovore o sustavu napredovanja nastavnika, a također je pozitivnim ocijenila inicijative koje su istaknuli Sanja Šprem i Igor Radeka. Rad zajedničkih komisija za zbrinjavanje zaposlenika prema njenom mišljenju treba podići na višu razinu.

Predsjednik Mihalinec istaknuo je i nekoliko konkretnih problema koje treba žurno riješiti u srednjoškolskom sustavu: pitanje norme nastavnika struke u medicinskim školama, pitanje odobravanja 19 novih strukovnih kurikuluma koji su prošli eksperimentalnu fazu i evaluaciju NCVVO-a, pitanje ukidanja „produžne nastave“, kao i pitanje isplate regresa u gotovini zaposlenicima kojima su blokirani računi.

Predsjednik Radeka naglasio je kako je apsolutni prioritet NSZVO-a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastavak pregovora za granski kolektivni ugovor, kojeg sustav znanosti i visokog obrazovanja nema još od jednostranog raskida od strane Vlade RH u prosincu 2013. godine – kako zbog nastavnih normi, rješavanja pitanja Zakladinih doktoranada, reguliranja posebnih uvjeta rada, tako i niza drugih za zaposlenike i sustav znanosti i visokog obrazovanja krucijalnih pitanja.

Ministrica je potvrdila kako će o svim pitanjima razgovarati sa svojim suradnicima te je podržala inicijativu NSZSŠH-a za održavanje Konferencije o strukovnom obrazovanju i otvorila mogućnost partnerstva u organizaciji.

Čelnici sindikata Vertikale izrazili su zadovoljstvo prvim sastankom s ministricom i poželjeli da se ovakav pristup nastavi i u budućnosti.


Ključne riječi:

Blaženka Divjak, Branimir Mihalinec, Igor Radeka, MZO, Sanja Šprem, sastanak, vertikala sindikata obrazovanja

Vezane vijesti

Prednosti članstva