Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ažurirano: Još jedan pregovarački sastanak za GKU bez Vladinog kvoruma

U proteklih tjedan dana već dva unaprijed zakazana službena sastanka u sklopu pregovora o granskom kolektivnom ugovoru nisu održana zbog izostanka kvoruma u pregovaračkom odboru Vlade RH.

AŽURIRANO 16.5.2017.:

Još jedan unaprijed zakazani pregovarački sastanak za granski kolektivni ugovor nije se održao zbog izostanka kvoruma s Vladine strane. Jučer (15. svibnja) u popodnevnim satima dobili smo pismenu obavijest iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kako zbog službene odsutnosti dijela pregovaračkog odbora nisu u mogućnosti osigurati dovoljan broj ljudi za današnji termin te predlažu odgodu termina za sljedeći tjedan.

Originalna vijest objavljena 10. svibnja slijedi u nastavku:

U utorak, 9. svibnja u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je neformalni sastanak pregovaračkih timova Vlade RH i Sindikata znanosti u sklopu pregovora za novi Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje.

Iako se trebao održati službeni sastanak pregovaračkih odbora te je termin bio dogovoren unaprijed, tek po dolasku predstavnika Sindikata u Ministarstvo utvrđeno je kako Vladina strana nema predviđeni kvorum za održavanje sastanka. Ispred Vlade RH sastanku su nazočili Matko Glunčić, Tomislav Sokol i Lidija Derdić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Irena Cvitanović iz Ministarstva rada kao neformalni član pregovaračkog odbora.

Na direktan upit voditelja pregovaračkog odbora Sindikata Vilima Ribića zašto ministar Pavo Barišić više ne dolazi na pregovaračke sastanke (nije ga bilo na zadnjih pet sastanaka od ukupno sedam) nije dobiven nikakav zadovoljavajući odgovor, što je ponukalo sindikalnu stranu da postavi pitanje zna li ministar da o meritumu kolektivnog ugovora ne pregovara samo s pregovaračima Sindikata, već s preko osam i pol tisuća članova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Unatoč nepostojanju kvoruma, pregovarački tim Sindikata pristao je na održavanje neformalnog sastanka na kojem je raspravljano o sistematskim pregledima, naknadi za odvojeni život, evidenciji radnog vremena, naknadi za troškove doktorata te uvećanju plaće za postignuti akademski stupanj (Sindikat nastoji proširiti ovo pravo i na sveučilišne specijaliste).

Sljedeći sastanak trebao bi se održati u utorak, 16. svibnja u Sindikatu znanosti.

 


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, MZO, pregovori

Vezane vijesti

Prednosti članstva