Potvrđeno sučeljavanje Oreščanina i Ribića, i Huić pozvan da sudjeluje

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata sučelit će se javno s izvršnim direktorom udruge Glas poduzetnika u ponedjeljak, 25. svibnja u 20h u emisiji Poduzetnički mindset voditelja Saše Cvetojevića

Vilim Ribić uputio je odgovor i novi javni poziv za sučeljavanjem Draženu Oreščaninu, izvršnom direktoru udruge Glas poduzetnika. Na to je reagirao Saša Cvetojević pozivom obojici u svoju emisiju Poduzetnički mindset, što su nedugo zatim prihvatili i Oreščanin i Ribić. Oreščaninovu izjavu možete pronaći ovdje, a Ribićeva obraćanja i Cvetojevićev poziv prenosimo u nastavku:

Gospodine Oreščaninu,

u Vašem nedavnom obraćanju javnosti putem Facebook profila udruge Glas poduzetnika, prihvatili ste poziv za javno sučeljavanje sa mnom, ali ste pritom iznijeli i dva preduvjeta. Toliko Vas silno želim na megdanu oko laži i istina o javnom i privatnom sektoru da sam spreman ispuniti Vaše uvjete.

Tražite da Vam se ispričam što sam neke poduzetnike, pa i neke koje Vi predstavljate, okvalificirao kao stvarni relikt prošlosti. Ispričavam se. Ispričavam se i na tome što sam napisao da potplaćivanje rada, potkradanje države, kupaca i poslovnih partnera, onemogućavanje sindikalnog organiziranja, zastrašivanje radnika, huškanje svojih radnika protiv radnika u javnom sektoru, da bi se opravdala proizvodna nesposobnost, itd., itd. mora u budućem društvu biti relikt prošlosti.

Ispričavam se. Ispričavam se. Ispričavam se. Samo mi dođite u neki studio.

Znam da ste sada problijedili jer ste taj uvjet postavili uvjereni da se neću ispričati, a Vi nećete morati na sučeljavanje. Ali ja Vas toliko želim u studiju, da sam spreman sve napraviti što je u mojoj moći. Međutim, drugi uvjet koji ste postavili ne mogu Vam ispuniti. Zbog štrajkaških fondova tajnost sredstava sindikata u cijelom svijetu štite međunarodni standardi pretočeni u nacionalna zakonodavstva. Financije sindikata su u Hrvatskoj transparentne samo prema onima kojima su sindikati obavezni sukladno Statutu te pozitivnim pravnim propisima, tj. prema onima koji ga financiraju, prema neovisnim revizorskim kućama i prema Ministarstvu financija sukladno zakonu. Uz sve unutarnje i vanjske kontrole svih ovih 30 godina Sindikat znanosti nema mrlje u svome poslovanju. Većina drugih sindikata radi slično. Zaključujem da su sindikati najčestitiji dio hrvatskog društva, što se nikako ne bi reklo za Vašu klasu. Znate to i sami. Dakle, sve bih dao da mi dođete na megdan, ali ne smijem kršiti Statut i propise.

Sada kad sam ispunio Vaša dva uvjeta, nadam se da nećete smisliti neki treći zbog kojeg bi Vam sučeljavanje sa mnom bilo neprihvatljivo.

Srdačan pozdrav,

Vilim Ribić

Poziv Cvetojevića:

Ovo nije najava, ovo je poziv kojeg sam nabrzaka složio. Ovo je sukob dva mindseta, poduzetnickog i sindikalnog i nema boljeg mjesta za duel Dražen Oreščanin i Vilima Ribića.
Znam da ce Vilim reći da ide na tekmu u gostima, ali i ja i svi mi smo 100x isli na njegov teren – u javnu kuću, pa sad neka se razgovara na privatnoj tv u emisiji privatne produkcije.
Ovim putem vas obojici pozivam na suocavanje, kojeg ste najavljivali. Vilim, kojeg poštujem kao ozbiljnog i dostojnog protivnika (napadam ga, naravno, ali ozbiljnog protivnika koji uspjeva zakočiti većinu poduzetničkih poteza, moraš i respektirati) zasigurno neće imati straha, nije #niprije 🙂
Pa drugari, ajmo. Znamo se par desetljeća, odradimo to.

Ribić potvrđuje:

Odgovor na poziv Saše Cvjetojevića!

Sa zadovoljstvom prihvaćam poziv Saše Cvjetojevića na dvoboj s Draženom Oreščaninom u njegovoj emisiji Poduzetnički mindset na N1 Televiziji. Prihvaćam taj poziv iako vidim da su i sudac i protivnički igrač iz istog tima. Međutim, spreman sam i na dvoboj protiv dvojice, i suca i igrača. Ako je igrač u smrtnom strahu, neka si pozive u pomoć i Huića. Mogu i protiv trojice, jer boj ne bije broj, već istina u srcu igrača.

Ono što jedino tražim od suca i voditelja je da imam istu minutažu kao i njih dvojica, i tražim da emisija bude ozbiljna, da se ne bavi trivijalnostima i otrcanim lažima protiv moje osobe, već pitanjima od interesa i budućnosti ove zemlje, npr. tko stvara novu vrijednost, tko financira javne službe, tko je protiv reformi u društvu, kakve nam reforme trebaju, i što je istina o veličini i efikasnosti privatnog i javnog sektora…

Ne mogu unaprijed osigurati pravedni tretman, ali vjerujem da će dva poduzetnika pokazati da i poduzetnici drže do časti. Iako se nadam korektnosti, moram biti oprezan, jer već i sama najava gospodina Cvjetojevića pokazuje pristranost i slab kontakt s realnošću. Ovdje moram stati u obranu HRT-a koju Cvjetojević napada kao „javnu kuću“ i „moj teren“. Kakva je to besmislica da je HRT moj teren, tamo me pripuštaju na kapaljke, i to najčešće kada se radi o aktualno-trivijalnim temama, i da tamo nema dva-tri novinara s integritetom kojima politika ne može ništa, ne bi me nikada niti tamo bilo. HRT suptilno vodi brigu da se vladajućoj političkoj opciji, po njenim naputcima, ne pokvari rejting mojim pozivanjem u javno-politički diskurs. Dok je privatnom medijskom sektoru Ribić opasnost jer im svojim socijalnim i demokratskim stajalištima ugrožava ono što je njihov relikt, profiti i niži porezi, dotle je javnom medijskom sektoru Ribić problem zato što istinitim i kompetentnim govorom ugrožava vladajuću politiku.

Rezultat: s obzirom da politika pleše kako kapital svira, prostor privatnih i javnih medija bitno je sužen i onemogućuje afirmaciju društvenih ideja i demokratskih stajališta u interesu narodne većine koje naši sindikati pronose u skladu s najvišim vrednotama Republike Hrvatske. Afirmaciju dobivaju oni koji te vrednote potkopavaju.

Dakle, već iz tog apsurda vidim što me čeka u emisiji Saše Cvjetojevića, ali navikao sam na podvale pa me teško išta može iznenaditi.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata

 


Ključne riječi:

Dražen Oreščanin, Poduzetnički mindset, Saša Cvetojević, sučeljavanje, Vilim Ribić

Vezane vijesti

Prednosti članstva