Foto: N1

Dan žena u znanosti: s novom uredbom loše se piše i muškarcima i ženama

N1, 11.2.2024. – Poznata je činjenica da kako se neka profesija feminizira tako njezin utjecaj u društvu pada i padaju plaće u toj profesiji. Što se tiče novih koeficijenata za znanost i visoko obrazovanje, i ženama i muškarcima loše se piše

11. veljače 2024.

Dr. sc. Ivana Bašić, viša lektorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i članiva Velikog vijeća Sindikata znanosti gostovala je u Dnevniku povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti.

“Poznata je činjenica da kako se neka profesija feminizira tako njezin utjecaj u društvu pada i padaju plaće u toj profesiji. Prije 20-ak godina u Engleskoj je veliku kontroverzu izazvao intervju s tadašnjom predsjednicom udruge bolničkih liječnika koja je tvrdila da se medicina feminizira i da je njezin utjecaj sve manji. Članak je izazvao velike kontroverze jer je dio javnosti protumačio da ona demotivira žene od medicine no ona je na vlastitom primjeru željela promijeniti to u budućnosti”, istaknula je Bašić.

Tom je prilikom komentirala i novu uredbu o koeficijentima zbog koje je u petak održan i veliki prosvjed na Markovu trgu. Što se novih koeficijenata tiče. kazala je, i ženama i muškarcima loše se piše.

“U ovoj uredbi su koeficijenti napravljeni da za neka radna mjesta za koja trebate desetak godina staža vrednovana kao neka druga javna radna mjesta za koje vam je potrebna diploma i nikakvo iskustvo. Tko će se onda odlučiti za karijeru u znanosti ako je 10 godina u neizvjesnosti”, upitala se viša lektorica.

Cijelo gostovanje pogledajte u videu od 34:05 minuta.


Ključne riječi:

ivana bašić, koeficijenti, međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, uredba

Vezane vijesti

Prednosti članstva