Pismo članu sindikata

Odgovorili smo jednom članu, simpatizeru Akademske solidarnosti koji nam je zamjerio da smo dezinformirali naše članove o njihovim stavovima…

Odgovorili smo jednom članu, simpatizeru Akademske solidarnosti koji nam je zamjerio da smo dezinformirali naše članove o njihovim stavovima…

Poštovani kolega,

možda je Vama teško vjerovati da mi ne znamo što zastupa Akademska solidarnost, ali nama je teško vjerovati da Vi to znate. Evo zašto. I mi i Vi znamo što Akademska solidarnost govori, i tu ćemo se odmah suglasiti. Međutim, postoji velika razlika između onoga što AS govori i što doista zastupa. Na primjer, AS govori mjesecima o borbi protiv komercijalizacije, o borbi za besplatno obrazovanje i o borbi za autonomiju sveučilišta.

Istovremeno AS se protivi zakonima koji su brana daljnjoj komercijalizaciji. Komercijalizacija sustava je danas takva da je sustav potpuno iskomercijaliziran. Da li Vi to znate? Vi vidite stanje na Vašem fakultetu, a mi vidimo na svim drugim fakultetima. Kada smo radili na zakonima vodili smo itekako brigu da se uklone natruhe komercijalizacije koje su bile prisutne u prvim verzijama zakona od listopada. Unatoč tome AS napada i ove posljednje verzije, u kojima o komercijalizaciji nema niti natruha. Ako ruši takve zakone, onda ona podržava postojeće stanje, koje je više nego iskomercijalizirano.

Studenti plaćaju najviše školarine u Europi. Istovremeno AS se protivi zakonima koji uvode besplatno obrazovanje.

I na koncu ovim zakonima se povećava autonomija sveučilišta jer se uvodi financijska samostalnost. Ali AS govori o smanjenju autonomije sveučilišta misleći na smanjenje autonomije fakulteta. Možda je smanjenje autonomije fakulteta loše, ali ovdje se sigurno ne radi o smanjenju autonomije sveučilišta.

Dakle, ili AS ne zna što piše u najnovijim verzijama zakona ili ne zastupa iskreno ono što govori. To smo napisali i to je dilema. Vi ste ispustili riječ “ili”.

U najavi štrajka AS niti jednom riječju ne traži besplatno obrazovanje. Ili je svjesna da je ono već uvedeno ili joj do njega nije stalo. Ali kako javno govore da zakoni nisu to pitanje regulirali, ja zaključujem koristeći Vaše riječi, da grubo lažu.

Dakle, to nije divljački pokušaj manipulacije, niti gruba laž, već jednostavno nakon više mjeseci suočeni s neistinama iz te sredine ne možemo a da ne povezujemo stvari. One se možda mogu povezati i na drugi način, ali dajte mi Vi recite koji je to način.

Povezujte i Vi jer se radi o Vašim interesima. Na primjer, kako je moguće da je AS u suradnji s rektorom i Pravnim fakultetom u Zagrebu, a nije u suradnji s nama, kada i djeca znaju da se rektor zalaže za školarine, jer ih je on ovakve uveo i izmislio i da je Pravni fakultet godinama bio perjanica povećanja školarina. Osobno sam se s njima sukobljavao na Senatu u borbi protiv povećanja školarina, zajedno sa studentima.

A mene, ako pitate, onda Vam mogu reći da je AS instrument u rukama onih koji upravljaju Filozofskim fakultetom u grčevitoj borbi da Fakultet i dalje može funkcionirati na dosadašnji način. To nije sindikalna stvar, ali jeste istina, po svemu sudeći.

Kada mi navedete suprotne argumente ja ću isti čas promijeniti mišljenje.

S poštovanjem,

Vilim Ribić

 P.S. Dopustite jednu šalu. Kada je Mare zatekla Antu u krevetu s ljubavnicom uskliknula je: Joj, Ante što ja to vidim? Ante joj odgovori: Je li ti Mare više vjeruješ svojim očima ili svome Anti.

Tako bih i ja Vama savjetovao da više vjerujete svojim očima, Vašem dosadašnjem Sindikatu nego nepouzdanim ljudima koji očito obavljaju funkciju. Pogledajte zakone.

Sve Vam dobro želim u životu.


Ključne riječi:

Akademska solidarnost, pismo, stavovi

Vezane vijesti

Prednosti članstva