Luka Stanzl/PIXSELL

Napad Nacionala i bivšeg vodstva SuZG na predsjednika Velikog vijeća

Predrag Marković nije napravio nikakvu malverzaciju, već je žrtva malverzacija bivšeg rektora Borasa i prorektora Čovića koji su mu se osvećivali zbog sindikalnog djelovanja te ga materijalno oštetili, karijerno zakočili i narušili mu stručni ugled

U Nacionalu od 7. studenog objavljen je tekst pod naslovom „Bivši dekan Jurković bio je upoznat s malverzacijom Predraga Markovića, a odgovornost snosi i ministar Fuchs“. Tekst je dostupan u online verziji na linku OVDJE te u skenu na kraju ovog teksta.

Riječ je o tekstu prepunom neistina i netočnosti te Vam u nastavku skrećemo pažnju na one najbitnije. Kao i uvijek kada su ovakve stvari u pitanju, djelujemo transparentno i otvoreno prema vama kako biste znali istinu i mogli ju prenijeti svim kolegama u sustavu i poznanicima.

Što je točno, a što nije oko napredovanja Predraga Markovića?

Kao prvo, nije točna informacija da u Sindikatu „pojma nemaju“ da je Predrag Marković primao plaću redovitog profesora prije nego je i formalno od strane Senata Sveučilišta imenovan u to zvanje. Predrag Marković upoznao je cijelo Veliko vijeće s tom činjenicom neposredno prije izbora za predsjednika Velikog vijeća te su članovi između dvoje kandidata velikom većinom izabrali gospodina Markovića za svog predsjednika.

Točno je da je Predrag Marković žrtva odmazde dvojice kolega s njegovog fakulteta, bivšeg rektora Damira Borasa i bivšeg prorektora, Ante Čovića. Dvojac u pitanju pričinio je Sveučilištu vjerojatno najveću reputacijsku štetu od osamostaljenja Hrvatske. U vremenu kada su upravljali Filozofskim fakultetom i nakon toga, Sveučilištem u Zagrebu, profesor Marković kao sindikalni povjerenik žestoko im se suprotstavljao.

Točno je da je Predrag Marković stekao uvjete za izbor u više zvanje redovitog profesora, što mu je priznato od strane njegovog fakulteta, a potom i Matičnog odbora kao mjerodavnog mjesta za procjenu kvalitete njegovog rada. Na Senatu se takav izbor uvijek i redovito samo formalno potvrđuje, međutim, baš su tu stepenicu iskoristili bivši rektor i prorektor kako bi se osvetili Markoviću.

Rektor Boras odbijao je staviti na dnevni red potvrdu Markovićevog izbora na više radno mjesto pune četiri godine. Marković je na koncu izabran u zvanje redovitog profesora u redovnoj proceduri tek nakon što se promijenila uprava Sveučilišta i izabran novi rektor. Pri tome je bitno istaknuti kako Filozofski fakultet nije uklonio nikakve „nepravilnosti u postupku“ temeljem kojih je bivša uprava Sveučilišta opstruirala potvrdu izbora na više radno mjesto. Dakle, prethodna uprava Sveučilišta zloupotrebljavala je svoje ovlasti i sasvim je jasno svim upućenijim akterima da je riječ bila o eklatantnom primjeru revanšizma zbog sindikalnog rada.

Može li se Markovića optužiti za bilo kakvu malverzaciju?

Potpuno je netočno da je Marković počinio bilo kakvu malverzaciju. Točno je da je Markoviću njegov poslodavac podigao plaću na razinu koja mu je nedvojbeno pripadala i to nakon tri godine šikaniranja od strane Sveučilišta. On time nije stekao nepripadajuću materijalnu korist, dapače, djelovanjem rektora Borasa i prorektora Čovića izgubio je gotovo tri pune godine na plaći koja mu je nedvojbeno pripadala, narušen mu je stručni ugled te je karijerno zakočen jer sada više ne može napredovati u više zvanje. Vjerujemo da će sve navedeno Marković dokazati na višim sudskim instancama!

Tko i zašto piše neistine o čelniku Sindikata?

Neutemeljena optužba na račun našeg predsjednika Velikog vijeća uokvirena je i u nekoliko drugih teza u tekstu koje naoko nemaju nikakve veze sa slučajem Marković. Tako se u tekstu ponovno spominje kuća bivšeg glavnog tajnika Sindikata, iako je ta tema potpuno passé i odavno je već sve detaljno demantirano (vidi OVDJE).

Spominje se i bivši predsjednik Velikog vijeća, koji je zbog jednog jedinog netočnog podatka o svojim honorarima dao ostavku na Velikom vijeću. Kamo sreće da su takvi kriteriji u cijeloj akademskoj zajednici (vidi više OVDJE i OVDJE).

Sasvim je jasno da je svrha ovih umetaka, ali i cijelog teksta, diskreditirati Sindikat kao organizaciju i njegove čelnike te da iza navedene priče stoje pojedinci iz bivše uprave Sveučilišta u Zagrebu i novog sindikata u sustavu. Naime, sve je objavljeno u Nacionalu, mediju bliskom bivšoj upravi Sveučilišta u Zagrebu, ali i novom sindikatu koji se u tom glasilu intenzivno promovira. Vidljivo je to i iz činjenice da je u tekstu „pozvan“ kao glavni komentator Markovićevog grijeha, ali i grijeha Sindikata, Filozofskog fakulteta pa i Ministarstva znanosti, upravo bivši prorektor Čović, koji vodi neku vrstu opskurne osobne bitke protiv svih pobrojanih aktera.

Sve to se uklapa i u djelovanje novog Akademskog sindikata s čijim osnivačima, bivšim prorektorom Šimpragom i prof. Gotovcem, te njihovim antisindikalnim djelovanjem smo vas već upoznali. Podsjećamo da je Sindikat bivšeg prorektora Šimpragu zajedno s bivšim rektorom Borasom isključio iz članstva Sindikata zbog štete koju su nanosili Filozofskom fakultetu i njegovim zaposlenicima i djelovanja koje nije bilo spojivo s akademskim i sindikalnim vrijednostima (vidi detaljnije OVDJE).

Što se prof. Gotovca tiče, on je utjecao na niz odluka koje su bile na štetu rada i sindikata u ovoj zemlji. Posljednje u čemu se istaknuo je rušenje rješenja o razlikovanju članova i nečlanova sindikata (vidi detaljnije OVDJE).

Nakon posljednjih informacija koje dobivamo iz sustava sasvim je jasno da će djelovanje Akademskog sindikata, kao što smo i predvidjeli, biti usmjereno na ocrnjivanje našeg Sindikata. Stoga u budućnosti možemo očekivati još ovakvih tekstova. Na neke ćemo javno reagirati, a na neke zbog drugih važnijih poslova i nećemo, no za sva vaša pitanja uvijek vam stojimo na raspolaganju!

U Zagrebu, 21.11.2023.

ZA SINDIKAT ZNANOSTI
Matija Kroflin, glavni tajnik

Nacional, 7.11.2023. – Bivši dekan Jurković bio je upoznat s malverzacijom Predraga Markovića, a odgovornost snosi i ministar Fuchs


Ključne riječi:

Akademski sindikat, NSZVO, Predrag Marković

Vezane vijesti

Prednosti članstva