Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Ostavka predsjednika Velikog vijeća i reakcije

Na sjednici Velikog vijeća održanoj 6. studenoga, predsjednik Velikog vijeća prof. dr. sc. Igor Radeka podnio je ostavku na dužnost sukladno očekivanju većine članova Velikog vijeća tijekom rasprave

Reakcije na ostavku možete pronaći na dnu teksta u rubrici Vezane vijesti, a cjelovito priopćenje Sindikata o ostavci slijedi u nastavku:

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Ostavka predsjednika Velikog vijeća

 

Na sjednici Velikog vijeća Sindikata, koja je održana 6. studenoga, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Igor Radeka podnio je ostavku na dužnost sukladno očekivanju većine članova Velikog vijeća tijekom rasprave.

Igor Radeka redoviti je profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u rano ljeto 2018. godine. Već od ranijih godina, paralelno je držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju.

U dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordinirana od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem. Veliko vijeće je takve objede u ta dva glasila ocijenilo zlonamjernim. Veliko vijeće nema sumnje da je Igor Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.

Zašto su, međutim, članovi Velikog vijeća Sindikata smatrali ostavku njihovog predsjednika nužnom reakcijom na sveukupni tijek događaja? Ispostavilo se, na žalost, da je predsjednik našeg Velikog vijeća u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši tako, njegove, pa tako i naše demantije, u nekim elementima, činjenično netočnim. To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u RH.  Međutim, ako neistine dolaze iz samog Sindikata, tada to Sindikatu suzuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednice, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata.

I na koncu, kritička stajališta Sindikata spram kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod su kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima.

U Zagrebu, 8. studenoga 2020. godine

 

prof. dr. sc. Petar Pervan,
predsjednik Sindikata

Vilim Ribić,
glavni tajnik

 


Ključne riječi:

filozofski fakultet, Igor Radeka, ostavka, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva