Kosor i Popijač “popljuvali” Ribića nakon što je bijesno izjurio s GSV-a

Kosor i Popijač “popljuvali” Ribića nakon što je bijesno izjurio s GSV-a Tina Lakić tina.lakic@business.hr 22.04.2009 14:13 Nakon što je većina predstavnika sinidikata javnih službi napustila u srijedu izvanrednu sjednicu Gospodarsko socijalnog vijeća, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca ?uro Popijač obrušili su se na potpredsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića. […]

Kosor i Popijač “popljuvali” Ribića nakon što je bijesno izjurio s GSV-a
Tina Lakić tina.lakic@business.hr 22.04.2009 14:13
Nakon što je većina predstavnika sinidikata javnih službi napustila u srijedu izvanrednu sjednicu Gospodarsko socijalnog vijeća, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca ?uro Popijač obrušili su se na potpredsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića.

Popijač ga je optužio da je u kriznim vremenima, po njegovom diktatu, GSV 80 posto vremena potrošio raspravljajući o jedno te istoj temi – visini plaća.

“Svo su nam vrijeme oduzeli rasprava o položaju, statusu te osobnom liku i djelu gospodina Vilima Ribića. Mi pokušavamo otvoriti teme koje znače život – govorimo o radnim mjestima, a ne o visini plaća. Očekujemo puno razumjevanje i solidarnost sindikalnih vo?a prema radnicima u privatnom sektoru koji svakodnevno strepe što će sutra biti s njihovim radnim mjestima. Plaća je važna, ali radna mjesta su daleko važnija”, naglasio je Popijač te naveo da su zaposleni u javnim službama u velikoj prednosti pred onima koji rade u privatnom sektoru.

Kosor je, pak, Ribića optužila da se novinarima po izlasku sa sjednice GSV-a obratio mimo uvriježene procedure po kojoj o sjednicama tog tjela govore njegov predsjednik te predstavnici poslodavaca i Vlade. Odbacila je Ribićeve tvrdnje da bi uključivanje premijere Ive Sanadera u pregovore dovelo do sporazuma jer je, tvrdi, Sanader o svemu podrobno informiran i razgovori sa sindikatima vode se uz njegovu punu suglasnopst.

“Premijer im je na posljednjem sastanku koji je imao sa sindikatima i rekao da je o svemu informiran”, rekla je Kosor.

Potpredjednica Vlade vrlo je zadovoljna zaljučkom koji je u srijedu donio GSV prema kojemu bi se u roku od osam dana sindikati javnih službi trebali dogovoriti o pregovaralčkom odboru sindikata. Spor je u tom što u odboru želi biti zastupljen i Željko Stipić iz “manjinskog” školskog sindikata Preporod kojeg u tom odboru ne žele ostali sindikati. Da ga i dalje vjerojatno neće željeti govori i izjava Jadranke kosor kojoj se sa sjednice u pamćenje urezala Stipićeva izjava te ju je podijelila s novinarima.

“Vladi je vrlo zanjimljiva Stipićeva izjava da sindikati zapravo ne znaju zašto bi štrajkali te da će to, do?e li do njega, biti najbesmisleniji štrajk u povijesti”, prepričala je Kosor koja i dalje tvrdi da jedino što Vlada ima za ponuditi sindikatima javnih službi je kopija sporazuma koji je postignut sa sindikatima državnih službi o vraćanju osnovice na 2008. godinu, garanciji da se ona neće umanjivati do kraja godine te da će plaće rasti onda kada BDP u dva uzastopna tromjesečja bude rastao dva ili više posto.

“Nemamo nikakav konkretan prijedlog sindikata javnih službi i očekujemo da nam ga pismeno dostave kada se o nejmu dogovore”, poručila je Kosor.

I Kosor i Popijač očekuju nastavak rasprave o smjernicama za uskla?eno vo?enje politike plaća i cijena u sklopu kojeg bi se trebalo riješiti i problem izračuna minimalne plaće. Prema važećem zakonu ona bi već od 1. lipnja trebala biti uvećana za nešto manje od 10 posto i preći 3000 kuna jer se njena visina izračunava temeljem prosječne plaće u gospodarstvu u rekordno uspješnoj 2008. godini.

“Apsurdno je raspravljati o rastu minimalne plaće na temelju projekcija o gospodarskom rastu koje su poput lanjskog snijega”, rekao je Popijač. Kosor je, pak, ponovila kako je Vlada otvorena za razgovore, ali nije htjela komentirati na koji način Vlada taj problem namjerava razriješiti.

O najavi svibanjskog štrajka javnih službi, Kosor je samo rekla da se nada da će u referendumskom pitanju sindikalnom članstvu, umjesto pitanja jeste li za štrajk, biti pitanje o tome jesu li za ponudu Vlade da se pitanje njihovih plaća riješi na identilčan način na koji je rješeno pitanje plaća državnim službama.


Ključne riječi:

Gospodarsko socijalno vijeće, minimalna plaća

Prednosti članstva