Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Konzultacije s koalicijom “Jedina opcija”

Ekonomska politika HDZ-a i SDP-a je ista i vođena je od strane Europske unije koja nema u fokusu interese građana. Hrvatskoj treba treća politička opcija, koja će znati kreirati nacionalnu ekonomsku politiku i riješiti pitanja poput zapošljavanja, iseljavanja i negativnih demografskih trendova – ključni su zaključci konzultacija s koalicijom “Jedina opcija”.

Na poziv koalicije “Jedina opcija”, Vilim Ribić je prisustvovao konzultativnom sastanku s predstavnicima te političke opcije, a nakon zatvorenog dijela sastanka održana je i konferencija za novinare gdje su istaknute ključne teme o kojima se razgovaralo. Dakle, suprotno medijskim natpisima, Vilim Ribić, ni organizacija koju predstavlja, nisu se priključili koaliciji “Jedina opcija” već se Sindikat, sukladno dosadašnjoj praksi i ovog puta odazvao na konzultacije s predstavnicima političkih stranaka na kojem su jasno iznesena stajališta i  interesi članova Sindikata.

Na konferenciji za novinare Vilim Ribić je istaknuo zadovoljstvo pozivom na sastanak te je naglasio kako iz razgovora zaključuje da postoji dosta dodirnih točaka i zajedničkih stajališta koalicije i onoga što zastupaju sindikati općenito, a posebno sindikati Matice hrvatskih sindikata.

Istaknuo je kako smatra da je svih ovih godina na djelu bila svojevrsna koalicija HDZ-a i SDP-a. Te dvije opcije izmjenjivale su se na vlasti, ali se nije mijenjala njihova ekonomska i socijalna politika u bitnim stvarima. Njihove promašaje i nesposobnost preispitivanja svojih stajališta osjećali su i osjećaju svi građani ove države. Osjećaju to i sustavi poput obrazovanja, znanosti i zdravstva. Primjerice, Hrvatska je prije 10 godina bila jedna od vodećih tranzicijskih zemalja po pitanju ulaganja u istraživanje i razvoj, a danas se mjeri jedino s Rumunjskom. Stoga je Ribić istaknuo kako malo tko može vjerovati trenutnim najavama SDP-a o fokusiranju na obrazovanje te najavama velikih ulaganja u istraživanje i razvoj. To isto su najavljivali i u Planu 21, a nije se desilo, istaknuo je Ribić, pitajući se što je bio uzrok da se četiri godine ti isti ciljevi koji se danas spominju nisu realizirali. Odgovorio je da je uzrok onaj isti koji je doveo do svih drugih nedaća u zemlji, a to je politika rezanja, nametnuta iz Europske unije i potpuno neprimjerena hrvatskim potrebama u okolnostima krize.

Naglasio je i kako ekonomska politika u kojoj se dvije najveće političke opcije uopće ne razlikuju, u konačnici nije bila u funkciji nacionalnih interesa, već interesa internacionalnih financijskih krugova. Politika je to u čijem fokusu nisu bili ključni problemi poput zapošljavanja i proizvodnje, iseljavanja i demografije, već rezanje deficita i javnog duga. Takva politika je potpuno promašena, nju je fanatično i slijepo provodio Milanović, a danas o njoj i o Europskoj uniji bez kritičkog otklona govori Plenković. Stoga je izuzetno bitno da postoji treća politička opcija koja će kritički otvoriti raspravu o položaju Hrvatske unutar EU, o eurozoni i ekonomskoj politici EU te kreirati nacionalnu ekonomsku politiku, u interesu građana Republike Hrvatske, a ne financijske industrije i međunarodnih kreditora. To nisu teme niti SDP-a, niti HDZ-a.

Ribić je naglasio i neke konkretne stvari o kojima se razgovaralo, a o kojima se stajališta Sindikata i koalicije “Jedina opcija” podudaraju. To su ideje poput destimuliranja rada nedjeljom, potrebe zaustavljanja bujanja rada na određeno, revidiranja minimalne plaće, povećanja neoporezivog iznos dohotka do 5.000 kuna itd. Stajališta se podudaraju i po pitanju kurikularne reforme za koju je istaknuto da mora biti nastavljena na način na koji se provodila prije dolaska ministra Šustara, uz potrebno povećanje transparentnosti cijelog postupka te rješavanje spornih pitanja u sadržaju. No ti problemi nikako ne smiju biti izgovor za zaustavljanje reforme što je učinjeno dolaskom na vlast Domoljubne koalicije.

Koaliciju “Jedina opcija” čine Živi zid, stranka Promijenimo Hrvatsku na čelu s prof. Ivanom Lovrinovićem, Akcija mladih te Udruga Franak. Cilj sastanka iniciranog od strane koalicije “Jedina opcija” bio je da ta politička opcija prikupi stajališta Sindikata o nekim pitanjima iz područja znanosti i obrazovanja, ali i stajališta Sindikata po pitanju ekonomske i socijalne politike koju bi iduća Vlada trebala voditi, a s ciljem osnaživanja programske platforme za nadolazeće izbore.

Cjeloviti audio zapis s konferencije za novinare nalazi se niže:

DEMANTI MEDIJSKIH NATPISA O SURADNJI S KOALICIJOM “JEDINA OPCIJA”

Potpuno je netočna informacija, koju je kreirala HINA, a prenijelo više portala, da je Vilim Ribić postao partner koalicije „Jedina opcija“.

Istina je to da je Vilim Ribić, na poziv koalicije „Jedina opcija“, prisustvovao konzultativnom sastanku s predstavnicima te političke opcije. Nakon zatvorenog dijela sastanka održana je i konferencija za novinare gdje su istaknute ključne teme o kojima se razgovaralo. Dakle, suprotno natpisima, ni Vilim Ribić, ni Sindikat kao organizacija nisu se priključili koaliciji „Jedina opcija“ već se Sindikat, sukladno praksi svih prethodnih godina i ovog puta odazvao na konzultacije s predstavnicima političkih opcija na kojem su iznesena stajališta Sindikata. Odazvat ćemo se i pozivu svake druge političke opcije koja nas pozove jer je u interesu naših članova utjecati na politiku.

Na konferenciji za novinare Vilim Ribić je istaknuo zadovoljstvo pozivom na sastanak te je naglasio kako iz razgovora zaključuje da postoji veliki broj zajedničkih stajališta koalicije i onoga što zastupaju sindikati općenito, a posebno sindikati Matice hrvatskih sindikata, osobito kada se radi o temama obrazovanja i socijalno-ekonomskim pitanjima.

Oni koji se žele detaljnije upoznati o tome što su bile teme razgovora i iznesena stajališta mogu se o tome informirati temeljitije na našim web stranicama na kojima se uz vijest nalazi i audio zapis (www.nsz.hr).  

S poštovanjem

Vilim Ribić
Predsjednik Velikog vijeća


Ključne riječi:

ekonomska politika, HDZ, parlamentarni izbori, SDP

Vezane vijesti

Prednosti članstva